Angrep politibil med øks – dømt til fengsel og erstatning

En 48 år gammel mann fra Eiker er i Buskerud Tingrett – Eiker dømt til ni måneders fengsel samt betale til sammen 84.746 kroner i oppreisning og erstatning etter flere brudd på straffeloven, veitrafikkloven og våpenloven.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Mannen var tiltalt for til sammen ni forhold, men ble frifunnet for ett av dem. Det gjaldt kjøring av motorsykkel uten registrering og kjennemerker. De andre sakene var mer alvorlige, skriver Eikernytt.no.

Ifølge tiltalen skal eikværingen ha gått løs på en politibil med øks i Modum mens det var to politifolk inne i bilen. Han knuste frontruta og bakruta på bilen. Politiet hadde stanset ham da de ville ta en promilletest av mannen, noe han nektet. Tiltalen gikk ut på grov vold og grove trusler mot politiet og de to personene i bilene. Skadeverk på en politibil var også et eget punkt.

Mannen er også dømt for kjøring i påvirket tilstand av både alkohol og narkotiske stoffer i forbindelse med skadeverket på politibilen og hendelsen i Modum som skjedde 3. mars i fjor.

Han ble også stoppet 8. mai på Svelvikveien kjørende en motorsykkel mens han var påvirket av narkotiske stoffer. Den 16. mai ble han tatt igjen, denne gang i Hokksund mens han kjørte motorsykkel. Da var det alkohol han hadde inntatt.

Samme natt ble han stoppet igjen kjørende på samme motorsykkel og han var naturlig nok fortsatt påvirket av alkohol. Så 25. juni i fjor ble han stanset igjen på motorsykkel. Heller ikke denne gangen var han edru og i tillegg var det narkotiske stoffer i kroppens hans. Han var også tiltalt for kjøring uten gyldig førerkort i alle disse tilfellene. Han hadde heller ikke forsikring på sykkelen.

Mannen var også tiltalt for oppbevaring av kniver med en bladlengde på over 25 centimeter. Dette er visstnok ikke lovlig ifølge politiet, men retten mente at en kniv oppbevart i kjøkkenskuffen måtte være greit selv om bladlengden var litt lenger enn 25 centimeter.

Under hovedforhandlingene i retten sa mannen seg skyldig i alle punkter bortsett fra denne med brudd på våpenloven i form av kniver som han hadde i en kjøkkenskuff og under nattbordet på soverommet. Kniven på soverommet ble han imidlertid dømt for.

Må betale erstatning

Aktor la ned påstand om at mannen må betale oppreisningserstatning til de to politibetjentene han skremte med øks under hendelsen i Modum med 15.000 kroner til dem hver. Han må også betale for skadene på politibilen som beløp seg til 44.747 kroner. I tillegg til dette må han betale en bot på 10.000 kroner.

Han har ikke førerkort og kommer neppe til å få det igjen. Han er i teorien fradømt førerrett på livstid, men praksis tilsier at det er mulig å søke om dette hvis vedkommende holder seg på «matta» framover. Men dette er ikke første dom som mannen har for ruskjøring.

Mannen forklarte i retten at han ikke hadde drukket alkohol eller tatt andre rusmidler siden november i fjor og at han i januar startet opp med traumebehandling i Kongsberg. Han ønsket derfor at hele eller deler av straffen skulle gjøres betinget, slik også aktor ville. Men retten var ikke enig i dette da forholdet med angrepet på politibilen og folka ble ansett som så alvorlig at det fortjente ubetinget fengsel.

Powered by Labrador CMS