To drept og flere alvorlig skadd etter masseskyting i Oslo

En gjerningsmann er pågrepet etter å ha begynt å skyte vilt rundt seg i Oslo sentrum natt til lørdag. Lørdag morgen opplyser politiet at hendelsen etterforskes som et terrorangrep.

Publisert Sist oppdatert

OSLO: Politiet mottok melding om skyting utenfor London Pub, en bar for homofile, rett ved Oslo Tinghus og Hotel Bristol klokka 01.15, og løste ut PLIVO-instruks (pågående livstruende vold). Fire minutter senere var gjerningsmannen pågrepet av politiet i nærheten av åstedet.

Kort tid etter skyteepisoden bekreftet politiet at to av skuddofrene var døde, mens totalt 19 personer skal være skadet, flere av dem alvorlige.

Politiet opplyser videre at det er beslaglagt to skytevåpen på åstedet, ett etthåndsvåpen og ett automatvåpen. I tillegg til London Pub skal det ifølge politiet være to andre åsteder i samme område.

Gjerningsmannen er en 42 år gammel mann hjemmehørende i Oslo, og er fraktet sentralarresten i Oslo i påvente av avhør. Alt tyder så langt på at vedkommende har vært alene om handlingen, ifølge politiet

- Skytingen utenfor London pub i Oslo i natt var et grusomt og dypt rystende angrep på uskyldige mennesker, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalse lørdag morgen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">SPERRET AV: </span>Hele kvartalet ble sperret av med store mengder politi natt til lørdag.</span>
SPERRET AV: Hele kvartalet ble sperret av med store mengder politi natt til lørdag.

Etterforskes som terrorangrep

Det var innledningsvis uklart om hendelsen anses som en terrorhandling og hvorvidt det har noen sammenheng med Pride-markeringen som foregår denne helga, men ved 08.30-tiden opplyser Oslo-politiet at hendelsen etterforskes som et terrorangrep.

Gjerningsmannen er siktet for drap, drapsforsøk, og terrorhandlinger.

Han skal være kjent av politiet samt PST fra tidligere, opplyser politiet på en pressekonferanse lørdag morgen. Mannen er norsk statsborger, men er opprinnelig fra Iran.

Avlyser paraden

Pride-paraden i Oslo senere på dagen er avlyst, uttaler arrangøren i en pressemelding:

«Oslo Pride har fått tydelig råd og anbefaling fra politiet om at paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyses. Oslo Pride anmoder derfor alle som har planlagt å delta på eller se parade om å ikke møte. Alle arrangementer i tilknytning Oslo Pride avlyses.Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride og Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Oslo Pride har tett kommunikasjon med politiet og følger situasjonen, og vil informere løpende.»

Powered by Labrador CMS