OMFAVNET AV KULTURELITEN: Eric Ness Christiansen (37) sammen Maria Voss (43) fra Drammen, som har vært modell for maleriene i utstillingen «18. mai». Maleriene pryder nå veggene hos Bølgen & Moi i Bygdøy Allé på Frogner.

Nå har Eric gjort gatekunsten stueren på Oslos beste vestkant

Etter at graffitikunstneren fra Drammen overførte veggmaleriene til lerretformat, har den provokative streken blitt ettertraktet vare selv i finkulturens konservative høyborg. Nå står utlandet for tur.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/OSLO: - Solgt!

Vi befinner oss ikke på auksjon, men på en vernissage for spesielt inviterte gjester hos Bølgen & Moi på Gimle i Oslo fredag kveld. Eric Ness Christiansen kan begeistret konstatere at nok en besøkende har slått til på et av omlag 35 originalverker som henger utstilt på veggene.

Noe tidligere på kvelden har daglig leder for restaurantkjeden, Harald Berger, ønsket velkommen, stolt av å kunne presentere samarbeidet med Christiansen som i høst skal ha utstilling i lokalene.

Spoler vi noen uker lenger tilbake i tid finner vi Eric Ness Christiansen under tilsvarende omstendigheter - ikke langt unna - mens han åpner utstilling hos galleriet M35 på Tjuvholmen, vegg-i-vegg med Astrup Fearnley - selve smørøyet for eksklusiv samtidskunst i Norge.

Dette skjer to år etter Christiansen utvidet graffitigalleriet i Drammen, Final Outlines Gallery, til Frogners eldste café, Tiffany.

- Denne utstillingen er gjort på kort varsel etter at vi fikk tilbudet, så vi har ikke engang rukket å promotere det. Vi produserer som bare det i galleriet i Drammen om dagen, forteller Christiansen, som virkelig har fått vind i seilene etter pandemien.

Utenlands-ambisjoner

Mye har med andre ord skjedd på kort tid, både for Christiansen og graffitiens omdømme blant norsk samtidskunst. Og mye av æren for det skal nok 37-åringen fra Drammen ha, som gjennom lidenskapen for graffitikunsten har skapt sitt eget levebrød få om noen her til lands kan sammenlignes med.

- Det er ikke noe jeg hadde trodd var mulig for få år siden. Men det er starten på en drøm som går i oppfyllelse, sier Christiansen.

- Det er nærliggende å spørre hva som er neste stopp?

- Vi sikter enda høyere, og skal til New York neste år. Jeg har lyst til å satse større, sier Christiansen.

Men først: Ugangprosjektet i Drammen. Graffitifestivalen i Drammen som har malt byens underganger i mange år, er ikke glemt og gjør nå comeback etter coronaen. For det er dette som er røttene til Christiansen. I høst skal det foregå i parkeringshuset på Grev Wedels plass, overfor galleriet i Gjetergata.

NY UTSTILLING: Et av de siste verkene til Eric Ness Christiansen, et fototrykk av Maria Voss dekorert med kunst fra tattooartisten Anders «Isso» Trondsen i tillegg til Christiansens graffiti-strek.

Vil provosere og utvikle

For å holde på interessen må Christiansen vekke litt oppsikt, og det har han greid med kolleksjonen «18. mai» han lanserte på forsommeren. Foruten å videreføre stilen med ekte personer som modeller i arbeidet, har han nå funnet en ny nisje han vil dyrke videre: Å kombinere den erkenorske bunaden med moderne gatekunst.

- Endelig har jeg funnet ut hvordan jeg kan ta med pinup-tradisjonen min inn i norsk tradisjon, sier Christiansen.

I «18. mai»-kolleksjonen finner vi danseprofilen Maria Voss fra Drammen som modell, som i en heller utfordrende positur til bunadsbilder å være, pryder maleriet i en «dagen derpå»-setting.

- Det tok ikke langt tid før bunadspolitiet kom med pekefingeren, humrer Voss (bildet).


Ifølge Christiansen skal maleriene vise litt av det som skjer «etter klokka åtte på kvelden, etter farmor har gått og lagt seg». Det skjuler seg et blasfemisk budskap i bakgrunnen, hvor litt av målet er å provosere.

- Jeg synes det er viktig å beholde tradisjoner, men også å kunne kødde med dem, fordi verden utvikler seg. Det er nye kulturer og et nytt samfunn, og om vi ikke utvikler det gamle vil det dø ut, sier Christansen.

Og det er bare for bunadspolitiet å stålsette seg. Christiansen har nemlig fått så god respons på maleriene at han har tenkt reise landet rundt for å lage tilsvarende bunadskolleksjoner neste år.

- Maria var inngangsprosjektet, nå skal jeg også få bunadsmalerier opp i veggformat, sier Christiansen.

Musikalsk kunstkollektiv

Men selv om Christiansen og hans artsfrender nå har fått innpass også i de kulturkonservative kretser, betyr ikke det at drammenseren har blitt en snobb - selv om han nå figurerer som kurator med vernissage på vestkanten i Oslo.

Det skåles i champagne, men hvitsnipp-faktoren som ellers kan assossieres med slike settinger glimrer med sitt fravær. Det er heller ikke målet til Christiansen.

- Målt mitt på åpning er ikke å selge bilder men å vise dem frem og lage fest. For meg er kunst musikk, sier Christiansen.

Og det leverer han også på. For å gi de fremmøtte en komplett kulturopplevelse er både norges ukronede reggae-konge Admiral P, gullstrupen Vaarin fra Hokksund og hiphop-trompetisten Fred E. på lista over underholdningsbidrag hos Bølgen & Moi.

Christiansen avsluttet det hele med premiere på en felles låtproduksjon med Admiral P. For i tillegg til å produsere visuell kunst fungerer også galleriet i Gjetergata i Drammen som et platestudio.

Eller som Christiansen beskriver det:

- Et kunstkollektiv.

SPILTE INN FELLES LÅT: Admiral P og Eric Ness Christiansen kunne presentere et musikalsk samarbeid hvor Eric nå også opererer bak mikrofonen i en reggae/rap-produksjon.
MUSIKK VIKTIG: Eric Ness Christiansen med Admiral P (t.v.) og Fred E. (t.h.) på åpningen. Sammen fremførte de premieren på en egenprodusert låt.

Inspirerer andre

I kjølvannet av Christiansens suksess dukker det nå opp et kobbel av nye graffiti-talenter som ser muligheter for å kunne leve av samme lidenskap.

- Vil jeg bruke visjonen min på yngre talenter og være et springbrett for lovene artister, sier Christiansen.

Sistemann ut er Christiansens nye lærling Lavrans Borgen, som også har fått sine første verker utstilt på veggen hos Bølgen & Moi på Gimle.

Drammensgutten har tatt snarveien utenom byens murfasader og gått rett til lerrettet, etter å ha skrotet fotballkarrieren til fordel for det figurative.

- Jeg fant interessen for kunst og maling for et par år siden, og startet så smatt med klær og sko. Jeg maler bare med akryl, forteller Borgen (bildet).

SAMARBEIDSVERK: Lavrans Borgen med et maleri han og Christiansen har produsert i fellesskap.

Eric Ness Christiansens utstilling blir hengende frem til 1. desember. Da tar Borgen over med egen utstilling hos Bølgen & Moi på Gimle ut januar.

Forøvrig har også Eirik Hammer fra Final Outlines-paraplyen i Drammen ny utstilling i Kongsberg frem til midten av september.

Admiral P i aksjon under fredagens utstillingsåpning på Frogner, mens Asgeir Kabuba Kjeldstad (bak) fra Austad platesnurreri stod for de gode vibbene som DJ.
Vaarin, den Hokksund-baserte artisten trollbandt publikum med sitt sangtalent.
Fredrik Eldøy fra Drammen kombinerer trompet med hiphop.
Powered by Labrador CMS