NYTT PROSJEKT: Eric Ness Christiansen har pusset opp gamle Galleri Athene til å bli landets første streetart-museum og galleri med egne verker.
NYTT PROSJEKT: Eric Ness Christiansen har pusset opp gamle Galleri Athene til å bli landets første streetart-museum og galleri med egne verker.

Åpner Drammens første graffiti-galleri: - Tror det blir suksess

Det blir både gatefest, bakgårdskonsert og snorklipping med ordføreren når gatekunsten stilles ut bak fire vegger.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Mannen som har blitt kjent for å skape Drammens største blikkfang utendørs, har nedjustert formatet, men samtidig løftet lidenskapen til et nytt nivå.

Det er lenge siden graffitien har blitt akseptert som kunstform i Drammen, men nå blir den stueren i ordets rette forstand. I 2019 kan du nemlig gå på utstilling og kjøpe graffitikunst på lik linje med tradisjonell bildekunst.

I de gamle lokalene til Galleri Athene i Gjetergata har Eric Ness Christiansen jobbet på spreng et halvt år for å kunne åpne det som er nødt for å være norges første eksklusive graffiti-galleri og museum.

Gatekunst i museumsformat

Og han har troen på suksess med sitt siste og hittil største prosjekt. I det som har fått navnet Final Outlines Gallery, blir det salgsutstilling av egne verker på gateplan bak store vindusflater.

- Det skal være eksklusivt med en viss prisklasse og et veldig lite opplag som ikke selges noen andre steder. Samtidig ønsker jeg at alle i Drammen skal ha mulighet til å kjøpe seg bra kunst til en rimelig penge, sier Christiansen.

I etasjen over blir det streetart-museum som viser den internasjonale historien til den relativt unge kunstformen.

- Jeg føler jeg har såpass mye erfaring og kunnskap på feltet at jeg har lyst til å dele det videre. Det skal være en opplevelse med installasjoner og et tilbud for alle, blant annet til skoleelever som driver med kunst og design. Dette er nesten viktigere enn salget for min del, forteller graffitikunstneren.

Bakgårds-eventer

Utvendig har også bygningen fått seg en «extreme makeover» som ikke etterlater noen tvil om tematikken.

Fasaden i bakgården kommer til å være i kontinuerlig endring, skal vi tro Christiansen.

- Vi kaller det The Fog, tåka, og kommer til å henge opp et eget skilt over bakgården. Det kommer til å fungere som et utested til spesielle eventer, og får sin helt egne sjarm.

På lånt tid

Christiansen var egentlig på jakt etter et billig kontor å leie da han kom over stedet som nå har utviklet seg til mye mer enn bare en arbeidsplass.

Det er bare et bittelite uromoment med Christiansens siste prosjekt. Hele bygningen kan være jevnet med jorden om et halvt år. Bygården skal nemlig rives.

- Jeg har fått kontrakt som sier at jeg kan bli kastet ut på seks måneders varsel. Så fort de får lov av eieren til å rive, så river dem det. Det kan være borte til jul uten at jeg har noe å si på det, sier Christiansen.

Til tross for den høyst usikre fremtiden har graffiti-profilen gått «all in». Siden november har alt annet arbeid blitt satt på vent. Han har sovet, arbeidet og pusset opp her.

- Det så helt jævli ut da vi tok over. Vannet hadde fryst i alle rør. Vi har laget nye vegger, nytt gulv, har malt, listet og montert lysanlegg, forteller han.

Sperrer av gata

Lørdag slår Ness Christiansen på stortromma og har invitert til storstilt åpningsfest. Gaten utenfor blir sperret av, og det blir både åpen utstilling, servering og konsert i bakgården. En kulturbegivenhet med noe for enhver.

Klokken 12.00 klipper ordføreren snoren utenfor, før utstillingen åpner og champagnekorkene sprettes. 

- Vi rigger opp med bar, vakter, DJ-er og lydteknikere. Flere av byens hiphop-profiler kommer for å lage bakgårdsparty fra klokken 18.00. Så blir det afterparty på Bølgen og Moi, forteller Christiansen. 

- Og været?

- Vi har tak hvis regnet kommer, som det ofte gjør når jeg åpner ting. Null problem, lover Christiansen.

HENDENE FULLE: - Stedet har galleriånden i seg fra før, nå gjelder det å blåse liv i det igjen sånn at stedet skal bli husket for kunst, sier Eric Ness Christiansen.
HENDENE FULLE: - Stedet har galleriånden i seg fra før, nå gjelder det å blåse liv i det igjen sånn at stedet skal bli husket for kunst, sier Eric Ness Christiansen.
GRAFFITI-KJØKKEN: Ute i galleriet er det hvite vegger og sortmalt tak. På bakrommet er det mer kaospreg, som her på kjøkkenet.
GRAFFITI-KJØKKEN: Ute i galleriet er det hvite vegger og sortmalt tak. På bakrommet er det mer kaospreg, som her på kjøkkenet.
Powered by Labrador CMS