BRØT SKJENKEBESTEMMELSE: Los Tacos fikk «gult kort» av skjenkekontrollørene for to uker siden.

Får skjenke-smekk: - Kollapset gjest måtte hentes av ambulanse

Taco-restauranten Los Tacos på Bragernes Torg får reaksjon fra kommunen etter skjenkekontroll. Årsaken er manglende tiltak overfor overstadig berusede gjester, samt manglende vakthold natt til søndag.

Publisert Sist oppdatert

BRAGERNES: Det var i forbindelse med en rutinekontroll på tilsammen 13 skjenkesteder i sentrum natt til lørdag 19. februar at kommunen avdekket to brudd på skjenkebestemmelsene, samt ett kritikkverdig forhold ved utestedet:

  • Overtredelse av alkoholforskriften om å gi adgang til lokalet til person som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller at bevillingshaver ikke sørger for at åpenbart beruset person forlater skjenkestedet.
  • Overtredelse av alkoholloven om forsvarlig drift
  • Overtredelse av alkoholloven om brudd på vilkår knyttet til bevillingen

Det fremgår av rapporten til kommunen at flere gjester ble observert i en forfatning som tilsier at de fremstod som overstadig beruset, uten at personalet tok affære.

«Slet med pusten og måtte stabiliseres»

Skjenkekontrollørene måtte på et tidspunkt ta affære da en gjest ifølge rapporten «lå på gulvet i underetasjen, ute av stand til å ta vare på seg selv, og slet med pusten».

Ambulanse måtte tilkalles, gjesten stabiliseres og fraktes legevakt eller sykehus, heter det videre i rapporten.

Gjesten, en jente på 19 år, skal imidlertid ikke ha blitt skjenket på stedet, men «tømt en flaske med vodka utenfor lokalet før hun kollapset i underetasjen».

Videre ble det observert «to tydelige berusede menn», hvor den ene «sovnet ved bordet», og den andre «drakk fra et ølglass mens han ble mer og mer søvnig». Kontrollerene skal ha påpekt forholdet overfor personalet på stedet, som deretter skal ha vekket den sovende gjesten etter at vedkommende hadde sovet i 10 minutter ved bordet.

«Gjesten var sløv i blikket, virket desorientert og hadde vanskelig med å feste oppmerksomheten», står det i rapporten. Da de reiste seg opp etter å ha blitt bedt om å forlate stedet, hadde de to ifølge rapporten «tydelig ustø gange».

På dette tidspunktet skal den skjenkeansvarlige på stedet ha beordret at skjenkingen i hele lokalet skulle stoppes.

Manglet lovpålagt vakthold

Men problemene stoppet ikke der. Det viste seg nemlig at skjenkestedet, i strid med regelverket, ikke hadde vakter på jobb for å avhjelpe situasjonen. Klokken var på dette tidspunkter rundt midnatt, og slikt vakthold med godkjente vakter skal ifølge lovverket «inntreffe senest ved midnatt og dimensjoneres etter behovet».

Ifølge kommunen var det dessuten for få ansatte på jobb i forhold til antall gjester. Disse to forholdene ligger ifølge kommunen opp mot brudd på kravet om forsvarlig drift, hvilket isåfall ville ha resultert i tildelig av åtte prikker. Får et skjenkested tolv prikker i løpet av to år, blir skjenkebevillingen inndratt.

Som følge av de dokumenterbare forholdene har kommunen imidlertid varslet tildeling av tre prikker, i henhold til reglene om prikktildeling. Formildende omstendigheter er at verken den sovende gjesten eller den kollapsede gjesten som var ute av stand til å ta vare på seg selv, kan dokumenteres å ha blitt skjenket alkohol på stedet, og at tilstanden i minst ett av tilfellene skyldes alkohol konsumert utenfor skjenkearealet.

Ingen alderskontroll

Som følge av at det ikke var vakthold i døra, ble det ifølge rapporten heller ikke kontrollert legitimasjon, til tross for stedets 18-årsgrense.

- Avvikene begrunnes med mangel på kontroll i døren. Skjenkestedet hadde ikke vakter på jobb. Hadde det stått en vakt i døren, hadde den berusede gjesten som kollapset blitt oppdaget. Sannsynligheten for at de to berusede gjestene hadde blitt stoppet er også stor, skriver kontrollørene i rapporten.

Ifølge rapporten var skjenkeansvarlig ikke uenig i kontrollørenes redegjørelse for avvikene.

Ved de øvrige tolv stedene som ble kontrollert hadde kontrollørene intet negativt å bemerke, opplyser avdelingsleder Christina Borthwick Vermelid ved Juridisk Arealplan, klima og miljø til DRM24.

- Følte det ikke var behov for vakthold

Driftssjef Gabriel Megelea i Los Tacos svarer på vegne av utestedet etter at DRM24 har bedt om en kommentar på hvordan de forholder seg til rapporten fra kommunen.

Han forklarer at utestedet pleier å ha vektere, og at det er noe de vil fortsette med.

- På dette tidspunktet var det ganske stille etter covid-perioden, og vi følte derfor at det ikke var behov for det denne helgen. Men så ble det mer å gjøre enn vi trodde da vi havnet i denne situasjonen, forteller Megelea.

Han forteller at videre at Los Tacos nå ønsker å skifte litt fokus i Drammen, og derfor vil kutte ut alkoholsalget tidligere på natten.

- Vi skal ikke være en bar eller en klubb men et spisested som folk kan komme innom og kjøpe mat på vei hjem fra byen, sier Megelea.

Han bedyrer imidlertid at de fortsatt vil ha vakthold på stedet etter midnatt når det er nattåpent.

- Vi er i dialog med Securitas om det, sier Megelea.

Powered by Labrador CMS