TOK SAKEN I EGNE HENDER: Thomas Messel (44) fra Svelvik er daglig leder for Vindu Butikken.

Gode utsikter for vindu-satsing i Kobbervikdalen

Thomas (44) har jobbet store deler av livet med dører og vinduer. I høst åpnet han dørene til splitter nytt lagerbygg og utstillingslokale med eget selskap - og har ikke sett seg tilbake siden.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Like sikkert som at folk må ha mat og klær, trenger hus og bygninger dører og vinduer. Å spesialisere seg på området med ambisjon om å bli den foretrukne leverandøren er antagelig derfor ingen dårlig forretningsidé om man har forutsetningene tilstede.

Og 44-åringen fra Svelvik mener at han har nettopp det. I så stor grad at han sammen med kollegaen Rafal J. Dyduch (37) tok spranget fra å være ansatt til å satse på egen butikk med leiekontrakt i splitter nytt lagerbygg.

- Vi ønsket å bruke kunnskapen og erfaringen vår til å starte noe selv, sier Messel.

Og så langt er det mye som tyder på at Messel gjorde det rette valget.

- Det har vært helt fantastisk. Vi har hatt en vanvittig økning etter at vi åpnet butikken, forteller en entusiastisk daglig leder hos Vindu Butikken.

PILENE PEKER OPPOVER: Thomas Messel kan konstatere at utviklingen går rette veien for det nyetablerte selskapet. Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med Vestaksen og Betonmast som entreprenør. Jeg føler vi har fått mye igjen for pengene, sier Messel om driften i Kobbervikdalen.

Konkurrerer mot gammel arbeidsgiver

Men la oss spole litt tilbake i tid. Messel har drevet i samme bransjen siden 2007. Da var han med å bygge opp Dør og Vindu i Bærum. I 2014 satt han i førersetet da han fikk kjeden med seg på å utvide til Åssiden i Drammen.

Der ledet han butikken i syv år og ansatte partneren Rafal, før begge valgt å si opp for å starte Vindu Butikken sammen.

Foreløpig er de to alene om driften, men har planene klare for å utvide virksomheten.

- Vi vurderer også å ansette egne håndtverkere til et snekkerlag for montering hos kundene. Mange ønsker å forholde seg til en aktør gjennom hele prosessen, sier Messel.

GJØR DET SELV: Rafal (37) bistår en kunde i forbindelse med levering. Foreløpig håndterer de to kollegaene alt selv som de eneste ansatte i selskapet.

Hjemmekontor og lager på låve

Da Messel sammen med kompanjong Dyduch bestemte seg for å sette ideen ut i livet og startet opp selskapet i 2021, ble det fra hjemmekontor og med en låve på en eplegård i Lier som midlertidig lagerløsning. Siden har mye skjedd.

- Det bød naturligvis på utfordringer, sier Messel.

For 2022 lå omsetningen an til å ha steget med 350-400% fra oppstartåret, mye takket være ny butikk og lager på høsten.

- Fra vi oppdaget at det var en ledig tomt her og vi solgte inn ideen overfor Vestaksen Eiendom, gikk det 2,5 år. Jeg var glad når den tid var over og bygget stod klart.

Strategisk beliggenhet

Han tilskriver mye av suksessen beliggenheten. At satsingen ligger der den gjør er ikke tilfeldig. For industriområdet langs E18 i Kobbervikdalen er ikke bare sentralt og lett tilgjengelig for store deler av Østlandet - her er fasaden også synlig for titusenvis av kjøretøy langs norges mest trafikkerte veistrekning.

- Først og fremst tror jeg folk har oppdaget at vi er her med nytt bygg, og plasseringen. At det åpner McDonalds med drive-in, bensinstasjon og ladestasjon på nabotomta skader selvsagt heller ikke, sier Messel.

Han forteller at plasseringen gjør det enklere å utvide nedslagsfeltet.

- Vi er så sentralt plassert med hensyn til logistikk, både med tanke på kunder og transportører, da vi også satser på netthandel i tillegg til fysisk butikk. Vi har faktisk kunder fra hele landet, men primært Drammen, Asker, Bærum, Oslo og Nordre Vestfold, sier Messel.

GODT SYNLIG: Fra E18 er det lett å få øye på Vindu Butikkens logo for bilister som passerer.

Ikke hardt rammet av krisetider

Å ha startet opp midt i en pandemi har ikke preget driften nevneverdig, forteller Messel. Heller ikke de usikre tidene som råder i verden forøvrig.

- Jeg tror de som er mer etablert merker større endringer enn oss, fordi vi tar markedsandeler. Vi har naturligvis hatt noen utfordringer med tanke på leveringstid av bestillingsvarer, men med pandemi og krig opplever jeg at folk har større forståelse for at ting tar lenger tid, sier Messel.

Når det gjelder dører har imidlertid bedriften kort leveringsvei. Det får de fra Drammen dørfabrikk som ligger et steinkast unna på Lindum.

Hovedleverandøren på vinduer er polske Dudek, som er en veletablert aktør med god kvalitet og konkurransedyktige priser, ifølge Messel.

ROMSLIG: Med ti meters takhøyde og over 1.000 kvadratmeter har Vindu Butikken plass til et fyldig lager.

Bransjekunnskap

DRM24 spør hva han gjør annerledes som skiller han fra konkurrentene.

- Høy servicegrad og produktkunnskap, veiledning av kundene og gode priser. Store voluminnkjøp gir oss veldig gode priser. Jeg tror at når folk ringer hit opplever de oss som oppriktig interesserte fordi mange av konkurrentene ikke er like spisset som oss, sier Messel.

Fordi han nå har et romslig lager satser de også på å ha mye varer tilgjengelig.

- Mange liker å prate med noen når man skal kjøpe vinduer til 100.000-150.000 kroner, og mange vil ha med seg varene hjem med en gang.

MYE Å VELGE I: - Av de såkalte husmorvinduene med toppsving har vi 28 forskjellige størrelser. Mange skifter vinduer for sent, forteller Thomas Messel i utstillingslokalet.

- Mange skifter vinduer for sent

At Messel vet hva han snakker om er tydelig. Mens folk flest kanskje bytter vinduer en gang eller to i løpet av livet, har faget vært hverdagen for Svelvik-mannen de siste 15 årene.

- Mange er sent ute med å skifte vinduer når man venter 40 og 50 år. Selv om vinduene kan se bra ut, har de ikke den samme effekten. Gassen i vinduene forsvinner litt etter litt for hvert år som går og til slutt er den nesten borte. Den største forskjellen på dagens vinduer og vinduer fra 20-30 år tilbake er at man har byttet ut isolerglass med energiglass. Det betyr at man slipper inn varme fra utsiden, og holder den på innsiden. Det gir en helt annen effekt, forklarer Messel.

Selv om navnet på butikken kan misforstås, har Messel og Dyduch like stor kompetanse på dører.

- Vi fører ytterdører, innendører og verandafører. Vi har nok litt høyere volum på vinduer, men kompetansen er den samme - og den er og blir her, sier Messel.

Powered by Labrador CMS