INNFØRTE SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre. Ett av mange tiltak som ødela halve julebordsesongen for utelivsbransjen.
INNFØRTE SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre. Ett av mange tiltak som ødela halve julebordsesongen for utelivsbransjen.

Truer staten med massesøksmål etter skjenkestopp

Får ikke innsyn i beslutningsgrunnlaget bak den nasjonale skjenkestoppen. Nå truer SMB (interesseorganisasjonen for små- og mellomstore bedrifter) med søksmål for uforskyldt bortfall av inntekter.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Lille julaften har SMB Norge sendt et brev til regjeringen, ved statsministeren, finansministeren, næringsministeren og helse- og omsorgsministeren, skriver E24 som først omtalte saken.

– Mange har etterlyst innsyn i beslutningsgrunnlaget bak skjenkestoppen og ikke fått det. Det ber vi nå i SMB Norge formelt med dette brevet. Nok en gang er det noen bransjer pandemitiltakene går veldig hardt ut over, sier Jørund Rytman (bildet), administrerende direktør i SMB Norge til økonominettstedet.

I brevet argumenterer SMB Norge for at tiltaket fremstår som uforholdsmessig, hvilket er et krav etter smittevernloven.

- Svært problematisk at offentligheten ikke får innsikt

Rytman, tidligere stortingspolitiker fra Drammen, har tilbrakt de siste møtene i dager med advokater i forbindelse med saken. Han uttaler at SMB oppfatter det som svært problematisk at ikke offentligheten får innsikt i hvilke vurderinger regjeringen har gjort av tiltakenes forholdsmessighet.

– Hvorfor skal en restaurant ikke få skjenke vin, om de har gode systemer for servering og smittesporing under pandemien? spør Rytman, og legger til at en slik skjenkestopp også rammer bedrifter som leverer varer til restaurantene.

Han påpeker at alle som rammes i praksis er rettsløse.

- Pandemien har pågått i nesten to år, og vi ser at det er større fortvilelse nå enn da pandemien først traff landet. Vi kan ikke vente på enda en coronakommisjon, dette er akutt, sier Rytman til E24.

Powered by Labrador CMS