KORANSKJENDING: SIAN-medlem Anna Bråthen river i stykker koranen på demonstrasjon foran Stortinget.
KORANSKJENDING: SIAN-medlem Anna Bråthen river i stykker koranen på demonstrasjon foran Stortinget.

Nektes koranbrenning ved den tyrkiske ambassaden

Får ikke gjennomføre demonstrasjon etter helomvending fra politiet.

Publisert Sist oppdatert

OSLO: Organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge får ikke gjennomføre den planlagte demonstrasjonen politiet først godkjent foran den tyrkiske ambassadeen fredag. Det opplyser Oslo-politiet i en pressemelding.

– Politiet har på bakgrunn av den informasjonen vi besitter, vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen. Vi har etter en helhetsvurdering kommet fram til at vi ikke kan ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt.

- Kan ikke la Erdogan herse med myndighetene i vestlige land

Ifølge SIAN var planen å «gjennomføre en protest med koranbrenning i sammenheng med Tyrkias intoleranse for vestlige frihetsverdier».

- Vi kan ikke la Erdogan herse med myndighetene i vestlige land, sier SIAN-leder Lars Thorsen til VG.

Torsdag ble den norske ambassadøren til Tyrkia kalt inn på teppet i Ankara som følge av den planlagte demonstrasjonen, bekrefter UD overfor VG.

- En kilde i det tyrkiske utenriksdepartementet kalte tillatelsen for «en provoserende handling». Reuters erfarer fra tyrkisk UD at departementet har bedt om at den norske demonstrasjonen stanses, skriver avisen.

Dagen etter ble altså demonstrasjonen avlyst av «sikkerhetshensyn». Førsteamanuensis Anine Kierulf ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo er kritisk til begrunnelsen fra politiet.

– Du kan si at det løser et stort problem, det er det ikke noe tvil om. Men det man i realiteten sier her, er at vi ikke er riktig politimessig dimensjonert til å ivareta norske borgeres sikkerhet mot den trussel som denne lovlige ytringen møtes med. Det er alvorlig, sier Kierulf til avisa, og fortsetter:

– Å si at det er basert på etterretningsinformasjon som de ikke kan gå ut med, etterlater ganske mange spørsmål, understreker hun.

Powered by Labrador CMS