NYTT SYSTEM: På nye Drammen sykehus vil det ikke lenger bli servert ferdigmat. Egne kokker skal lage akkurat den maten pasientene ønsker seg.

Pasientene på det nye sykehuset kan bestille mat fra menyen når de vil

Det nye sykehuset i Drammen prøver ut en ny modell for matservering, der pasientene selv kan bestemme hva de ønsker å spise, og hvor stor eller liten porsjon de vil ha.

Publisert Sist oppdatert

BRAGERNES: Dagens løsning er at maten kommer ferdigprodusert fra Sykehuset i Vestfold. Det blir det slutt på når det nye sykehuset på Brakerøya skal ha egne kokker som lager kvalitetsmat. 

Det vil også komme på plass et nytt system for både servering og bestilling av mat. Jane Ø. Bråthen, avdelingssjef for Matforsyning i hele Vestre Viken, har tro på at ordningen vil gi pasientene et bedre sykehusopphold. 

– Nå kan pasientene selv bestille maten fra en meny til det tidspunktet som passer best. Det er en stor satsing for Vestre Viken å gjøre denne viktige investeringen i pasientenes helse og trivsel, sier Jane Ø. Bråthen i en pressemelding.

Pasientene får mulighet til å velge hva de vil spise – når de vil. Helsepersonell kan bestille for pasientene i samme systemet.

QR KODE: Det blir et helt nytt system for å bestille mat på nye Drammen Sykehus.

Slik fungerer det

Hver rett merkes med en unik QR-kode og maten distribueres direkte til riktig avdeling – og riktig pasient. På telefon eller nettbrett kan pasientene se bilder av rettene, lese om innholdet i retten og selv velge sin meny. 

– Dette gir pasienten en helt annen medbestemmelse i eget opphold. Du kan være sengeliggende, men likevel få akkurat den maten du ønsker deg. Det handler om respekt, verdighet og helse, uttaler Bråthen.

Også tilrettelagt for vegetarmat og allergier 

Kjøkkenet i Drammen sykehus er bemannet av kokker og fagpersonell med lang erfaring fra både restaurant- og helsesektor. Blant dem er Arisa Jensen, som har ansvar for produksjon av spesialdietter som blant annet vegetar, konsistenstilpasset kost, glutenfri- og melkeproteinfri kost. 

– Mange tenker kanskje ikke over det, men dette er ikke "bare" sykehusmat. Vi jobber med mat på et profesjonelt nivå. Vi er en sammensatt gjeng med ulik kompetanse, og til sammen utgjør vi et fullverdig team, sier hun. 

MAT: Den nye måten å servere maten på Drammen sykehus gjør at rettene kan bli fint anrettet.

Det nye systemet gir også rom for mer estetikk.

– Maten anrettes på tallerken på en delikat måte, den ser god ut – og smaker like godt. Temperatur, tekstur og utseende er nøye gjennomtenkt. Til og med emballasjen er designet for at maten skal holde seg fin og varm, med åpning i bunnen for å bevare presentasjonen forklarer Erlend Eliassen, seksjonsleder for produksjonskjøkkenet. 

Kan redusere matsvinn 

I tillegg til økt valgfrihet, har sykehusledelsen tro på at det også vil redusere matsvinn.

– Ved å tilpasse porsjonene i ulike størrelser kan pasienten bestille det som passer for den enkelte å spise, man kan dermed redusere mengden matavfall. Vi vet at når pasientene selv velger hva de vil ha, spiser de mer. 

GLEDER SEG: Kokkene på nye Drammen sykehus gleder seg til å teste det nye systemet.

– Det er dokumentert i Sverige, og vi forventer lignende resultater her. Dette kan faktisk være et viktig tiltak for forbedret ernæringsstatus blant underernærte pasienter, sier Kristin Sletten Olufsen, fagansvarlig for kostdatasystemet Matilda. 

Prosjektet i Drammen har fått oppmerksomhet fra andre sykehus og kommunale institusjoner. 

– Vi tror dette kan bli en modell for flere sykehus og helseinstitusjoner. Ikke bare fordi det gir mer valgfrihet men også mer fleksibilitet i sykehushverdagen som igjen kan påvirke arbeidsprosessene til helsepersonell, sier  Jane Ø. Bråthen.



Powered by Labrador CMS