VALGVINNER: Høyre, Frp og Krf er nå i mål og har sikret seg flertall for maktskifte. Her fra valgvaken på Kings Arms.
VALGVINNER: Høyre, Frp og Krf er nå i mål og har sikret seg flertall for maktskifte. Her fra valgvaken på Kings Arms.

Hermansen kan endelig slippe jubelen løs

Høyre sier ja til Pensjonistpartiet, men INP og Sentrum må stå på gangen - uansett om de vil være med eller ikke.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Torsdag ettermiddag ble det ikke uventet klart at Pensjonistpartiet hadde blitt enige om å samarbeide med Høyre, Frp og Krf i Drammen. Saken ble først omtalt av dt.no.

Ifølge Høyres ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen er det signert en intensjonsavtale om samarbeid de fire imellom. Den innebærer ifølge Hermansen at han selv blir ordfører og Frp's Ulf Erik Knudsen varaordfører.

- Vi har skrevet under en intensjonsavtale som gjenspeiler valgresultatet. Det hviler et ansvar på oss som valgvinnere å få til det ettersom vi har vært tydelige på at vi ville ha et skifte i byen, sier Hermansen til DRM24.

Lukker døra for INP og Sentrum

Samtidig er det klart at Høyre lukker døra for Industri- og Næringspartiet, samt Partiet Sentrum - i denne omgang. Det betyr at intensjonsavtalen ikke får noen flere signaturer før en endelig samarbeidsplattform blir presentert.

Ifølge Hermansen har frykten for et mulig kaos med flere partier veiet tyngre enn gevinsten ved et bredest mulig borgerlig flertall, slik Høyre tidligere har snakket varmt om.

- Vi har sett hva som har skjedd i forrige periode og det har veid tungt å unngå mulighetene for at noe sånt skjer igjen. Vi har hatt gode samtaler med både INP og Sentrum, men har også en felles forståelse for at vi ikke kjenner hverandre så godt foreløpig. Vi ønsker å bli bedre kjent med de før vi inngår et forpliktende samarbeid, sier Hermansen.

- Vi ønsker en stabil sammensetning og opplever at det er en trygghet at det er folk med erfaring fra politikken som har skrevet under.

Forhandlingene gjenstår

Ifølge Hermansen vil man presentere en felles samarbeidsplattform først neste uke. De fire partiene har nemlig ikke påbegynt forhandlingene seg imellom. Hermansen er imidlertid ikke redd for at det kan skape utfordringer for den nye «firerbanden».

- Det hviler et ansvar på oss for å få det til. Vi har allerede snakket en del sammen om ting som kan skape utfordringer og har hovedbildet ganske klart foran oss. Vi vil nok se mot slik man samarbeidet i gamle Drammen for måten å gjøre ting på, sier Hermansen.

Det betyr trolig langt færre kulepunkter som kan skape potensiell strid i en bindende avtale.

- Alle er enige om at vi trenger en ny kurs og har det som overordnet mål. Mye er allerede unnagjort, sier Hermansen.

Nytt hovedutvalg

Utover selve politikken som skal utformes må også partiene seg imellom fordelle roller og taburetter i hovedutvalg og formannskap. En nyhet kan Hermansen presentere allerede nå, og det er at den nye posisjonen vil opprette et eget hovedutvalg for arbeid og inkludering.

- Det gjør vi for at hovedutvalget for helse og omsorg skal kunne rendyrke blant annet eldreomsorgen, rus og psykiatri.

- Var det et krav fra Pensjonistpartiet?

- Vi har stort sett være enige om Pensjonistpartiets kjernesaker alle sammen, som er sammenfallende med våre prioriteringer. Men skal vi få til dette på en god måte er vi nødt for å gjøre noen tiltak. 

- Hva måtte da til for å få signaturen til Randi Eng?

- Jeg føler at vi har hatt god kjemi hele veien og at alle har vært klare for et skifte, sier Hermansen, uten å besvare det spørsmålet konkret.

Ingen ferie

- Når forhandlingene er i boks og plattformen klar, blir det en ferietur etter en lang valgkamp før det nye kommunestyret skal konstitueres i oktober eller hva skal du bruke tiden på nå?

- Her er det ingen ferieplaner, det er mye å bruke tiden på og ikke en dag å miste. Så det blir nok lange dager med mye planlegging og forsøke å bygge tillit på en best mulig måte, avslutter Hermansen.

Powered by Labrador CMS