Spennende nyskapning i intensjonsavtalen om borgerlig samarbeid

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: At det ble Pensjonistpartiet som skulle bli redningen for Høyre i Drammen er ikke overraskende. Det har ligget i kortene helt fra valgresultatet ble kjent. At noen har forsøkt å konstruere andre konstellasjoner har vel i beste fall vært forsøk på å gjøre seg interessante eller i verstefall skape trøbbel utad for et borgerlig flertall.

At de fire partiene H, Frp, Krf og Pensjonistpartiet nå har skrevet under en intensjonsavtale om et borgerlig samarbeid, betyr imidlertid ikke at all i uenighetene mellom disse fire partiene er ryddet av veien.

Partiene sier selv at de trenger med tid på å bli enige om en formell samarbeidsavtale, og Høyres forhandlingsleder Kristin Surlien sier at det i enkelte saker nok kan hende at de fire kan komme til å stemme ulikt. Det kan vel hende at det i løpet av fireårsperioden både kan bli brukt for stemmene til Industri- og Næringspartiet og Partiet Sentrum i enkelte saker.

Ved å skrive under en intensjonsavtale med Krf i dag har det vært viktig for Kjell Arne Hermansen å hindre videre spekulasjoner om troverdigheten av et borgerlig flertall i Drammen. Jo lenger dette hadde dratt ut i tid, jo flere spekulasjoner hadde det kommet om vanskeligheter i forhandlingene og nok en gang surr og rot i Drammenspolitikken.

Selv om det bare er underskrevet en intensjonsavtale om samarbeid mellom de fire partiene i dag, er det i tillegg også et konkret forslag om å opprette et ekstra hovedutvalg for mangfold, arbeidsliv og inkludering. Dette utvalget kommer trolig til å bli ledet av Krf`s Billy Taranger.

Det betyr at hovedutvalget for helse og omsorg, som har ansvaret for disse områdene i dag i langt større grad kan konsentrere seg om eldreomsorg og helse. Dermed har også Pensjonistpartiet fått innfridd sitt hovedkrav om mer fokus på nettopp eldrepolitikk og eldreomsorg.

Noen vil sikkert også lure på hvordan Frp kan være med på å opprette et nytt utvalg hvor mangfold og integrering er hovedpunkter. For alle som har fulgt med i drammenspolitikken burde dette ikke komme som noe sjokk. Frp har hatt stor fokus på integrering eller mangel på sådan. At partiet har løsninger som mange er uenig i betyr at det skal bli spennende å se hva dette utvalget kan tilføre Drammenspolitikken.

Spennende blir det også se den endelige og konkrete samarbeidserklæringen fra de fire borgerlige partiene når den kommer, trolig i løpet av neste uke.

Til og med Arbeiderpartiet har i dag endelig funnet grunn til å gratulere påtroppende ordfører Kjell Arne Hermansen med valgresultatet, og da må jo situasjonen sies å være avklart.

Powered by Labrador CMS