ENGASJEMENT OM ELDREOMSORG: Flere av byens toppolitikere støttet opp om et eldreforlik i Drammen etter forslag fra Frp's Ulf Erik Knudsen.
ENGASJEMENT OM ELDREOMSORG: Flere av byens toppolitikere støttet opp om et eldreforlik i Drammen etter forslag fra Frp's Ulf Erik Knudsen.

Kraftige politiske reaksjoner etter demens-avsløringer

Under DRM24's direktesendte valgdebatt var situasjonen rundt eldreomsorgen og Åskollen sykehjem tema. Høyres Kjell Arne Hermansen beklaget nedleggelsesvedtakene mens SV's Tony Burner etterlyser svar fra rådmannen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Hermansen har selv nylig vært på befaring på flere av byens sykehjem for å sette seg inn hvordan situasjonen er «på gulvet».

Han støtter oppunder flere av forholdene som ble belyst i DRM24's sak om Åskollen sykehjem mandag, spesielt knyttet til hvor velegnet sykehjemmet er til demensomsorg.

- Jeg ble overrasket på kvaliteten på bygningsmassen på Åskolen, det var ikke den standarden jeg trodde vi hadde på våre sykehjem. Og det irriterer meg, sa Hermansen under valgdebatten.

Han viste til at utifra det saksgrunnlaget som politikerne hadde å fatte en beslutning på bakgrunn av, fikk de ikke et realistisk inntrykk av den reelle situasjonen før nedleggelsesvedtakene av Fredholt og Gulskogen ble fattet.

- Jeg beklager at vi som hobbypolitikere ikke fikk satt oss bedre inn i dette. Vi må endre sammensetningen av tilbudene i Drammen, men dette går på rekkefølge og ting som ikke har vært mulig å lese seg til i sakspapirene.

Hermansen opplever at det er stor forskjell på institusjonene i Drammen.

- Jeg har hatt et veldig godt inntrykk andre steder, men her er det lange ganger, få fellesrom og sittemuligheter. I etterpåklokskapens lys burde vi pusset opp før vi startet flyttingen, sa Hermansen.

- Hjerteskjærende

SV's Tony Burner beskriver forholdene som har fremkommet på Åskollen (bildet) som hjerteskjærende.

- Det første jeg gjorde var å sende epost om dette til rådmannen for å få svar. Vi må være ærlige å si at prosessen ikke var god nok fra starten, sa Burner.

Billy Taranger (Krf) mente eldreomsorgen i Drammen hadde «havarert».

- Vi ser nå at vi har gjort forhastede slutninger. Det handler om å ta mennesket på alvor, og det synes jeg ikke vi gjør i Drammen, slo Taranger fast.

- Og mens vi sitter her og prater ligger det fortsatt fem personer på Fredholt som ikke vet hvor de skal være om noen dager, smalt det fra Pensjonistpartiets Randi Eng.

Ordføreren Monica Myrvold Berg tok den opplysningen til inntekt for at lovnaden om at ingen pasienter skulle flyttes før det var helsefaglig grunnlag for det, ble holdt.

- Det beviser at vi har faset ut Fredholdt over lang tid, mente Myrvold Berg.

- De fem personene er nye pasienter, repliserte Eng kjapt.

Kritikk til rådmannen

Ordføreren gjentok imidlertid at prosessen burde vært bedre, og la seg nok en gang flat for det. 

- Og så må vi kunne ha tillit til at de som jobber i administrasjonen er ærlige om tilstandene før vi fatter vedtak, sa Myrvold Berg, og støttet dermed opp om Kjell Arne Hermansens anklager om mangefull saksutredning.

Rødt's Jørgen Harboe Wilhelsen poengterte at den grunnleggende utfordringen er at eldresektoren i kommunen er grovt underbudsjettert.

- Vi er hele tiden nødt for å kompensere. Den situasjonen kan ikke fortsette, sa MDG's Cathrin Janøy.

- Vi må ha et bredere samarbeid og medvirkning for å unngå en ny katastrofeprosess, sa Venstres Herman Ekle Lund.

Se debatten om eldreomsorg her:

Tok til orde for eldreforlik

Fremskrittspartiet og Ulf Erik Knudsen poengterte at de var veldig imot nedleggelsen ettersom de ikke hadde andre sykehjemsplasser klare.

Deretter tok Knudsen til orde for et bredt forlik innen eldreomsorgen, i tillegg til et lokalt eldreombud.

- Vi må hvertfall være enige om å ikke legge ned flere sykehjemsplasser før vi har opprettet nye, sa Knudsen.

Randi Eng ville ikke avvise et forlik, men poengterte at det er mange ting som må på plass.

- Vi må ha på plass en ny organisering, tenke ledelse og kompetanse. Dette dreier seg om mennesker og ikke bare penger, det dreier seg om trygghet  og verdighet.

SV's Tony Burner slo også et slag for eldre-kollektiv etter en modell fra Danmark. Eng mente også at man måtte ha adskilte enheter for yngre og eldre pasienter med demens.

Arbeiderpartiet mente at et forlik i utgangspunktet var en god tanke, men sier nei privatisering.

- Hvis det er profitt stenger vi døra, det er vi ikke interessert i, sa Myrvold Berg.

Powered by Labrador CMS