MENER AUF SPRER SPLITTELSE OG HAT: Frp's stortingskandidat Jon Helgheim fra Drammen.
MENER AUF SPRER SPLITTELSE OG HAT: Frp's stortingskandidat Jon Helgheim fra Drammen.

Mener AUF må rydde opp:
– Hisser bevisst opp innvandrer-ungdom mot Frp

Jon Helgheim (Frp) mener AUF-leder i Buskerud, Rutkay Sabri, ikke har greid å beklage på en skikkelig måte etter kakkerlakk-utspillet, og isteden sprer nye løgner. - Han nektet for det som ble sagt, sier Helgheim.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Frp's stortingsrepresentant fra Drammen er ikke fornøyd med beklagelsen fra Rutkai Sabri etter utfallet mot Helgheim i denne ukas skoledebatt på Åssiden VGS.

- AUF klarer ikke å beklage. Tvert imot fremstiller de seg selv om offer for å få fokus bort fra sin egen skitne valgkampstrategi, sier Helgheim.

Han hevder også at Rutkay Sabi først nektet for å ha sagt det som ble sagt, inntil han fikk se video fra debatten.

- De lyver om at Rutkay er en uerfaren ungdomspolitiker som var i sin første skoledebatt. De lyver om at Rutkay hadde tatt kontakt med meg for å beklage. Det gjorde han ikke. Det var jeg som tok kontakt med han og han nektet først for å ha sagt dette. Da han fikk se video innrømmer han det, men løy om at han hadde gått rett bort til FpU for å beklage etter debatten, det gjorde han ikke. Han beklaget seg etter hvert i en melding til meg, men noe offentlig beklagelse kom aldri, uttaler Helgheim.

LES OGSÅ: AUF-leder beklager «kakerlakk-utspill» overfor Helgheim

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Rutkay Sabri (22) beskyldte under en skoledebatt Jon Helgheim for å «spytte på alle som er brune og kalle oss for kakerlakker»</span>
Rutkay Sabri (22) beskyldte under en skoledebatt Jon Helgheim for å «spytte på alle som er brune og kalle oss for kakerlakker»

- Sprer splittelse og hat

Helgheim tordner mot det han mener er en ukultur i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.

- Det har i flere år flommet av rasismebeskyldninger og løgner fra AUF på skoledebatter. Dette gjør de helt bevisst for å hisse opp ungdom, og spesielt innvandrerungdom mot FrP, mener Helgheim.

Han forteller at han nå har sett seg lei og «ikke vil akseptere mer løgn og rasismeanklager fra AUF».

- Dette skaper enormt med splittelse og hat. Jeg har aldri sagt et vondt ord om innvandrere, men jeg snakker ofte om vanskelige temaer knyttet til innvandring som de selv ikke tør, sier Helgheim.

- Jeg hadde vært ferdig med denne saken dersom det ikke hadde blitt fremsatt nye løgner og dersom AUF hadde lagt seg flate og lovet å rydde opp. Men AUF nekter å beklage, nekter å rydde opp i ukulturen og nekter å endre strategi.

Sabri i dekning

Rutkay Sabri, som også sitter som kommunestyrerepresentant for Ap i Drammen og er aktiv i valgkampen for Arbeiderpartiet, har ikke besvart DRM24 gjentatte henvendelser siden skoledebatten på verken epost, SMS eller telefon. Ifølge kilder skal han ha «blokkert all kontakt».

Ifølge gruppeleder for Ap i Drammen, Eivind Knudsen (bildet), har imidlertid Sabri ikke fått munnkurv.


- Jeg kan ikke skjønne at det skulle være noe behov for det. Jeg opplever vel at han har svart ut det som har vært spurt om, men er opptatt av de viktige tingene i resten av valgkampen, sier Knudsen.

Han har følgende kommentar til Helgheims anklager om å spre splittelse og hat.

- Det er ingen tvil om at AUF er opptatt av å fremme egen politikk, men også få frem skillelinjer mellom partiene. Jeg kan vanskelig se for meg at AUF har noe bevisst strategi om å hisse opp innvandrerungdom, selv om det kan gå en kule varmt fra det ene partiet til det andre i skoledebatter.

AUF-er: - Mye hets og ekstreme kommentarer

AUF-medlem, skoledebattant og stortingskandidat for Ap i Buskerud, Signe Høie (21), har vært i kontakt med DRM24 i sakens anledning, men har i etterkant trukket sine sitater som følge av «trusler og hets».

AUFs nestleder og valgkampansvarlig Gaute Skjervø, bekrefter at Sabri skal ha mottatt «alvorlig hets, hat og rasisme».

- Helgheim har satt i gang et hardkjør mot en ungdomspolitiker han burde holdt seg for god til. Denne AUF-eren er ingen erfaren politiker. Han er en engasjert ungdom som har kjent rasisme på kroppen, sier Skjervø.

22 år gamle Sabri har etter hva DRM24 erfarer vært aktiv i politikken for Arbeiderpartiet siden 2013. Istedet for å svare på spørsmålet om AUF bevisst hisser opp innvandrerungdom mot Frp, uttaler Skjervø følgende:

- Det er tydelig at Frp har en strategi om å gå etter unge AUF-ere som sitter i skoledebatter. Frp burde bruke tiden sin på å svare på hvordan de skal bekjempe hat, fremmedfrykt og konspirasjonsteorier fremfor å henge ut unge AUF-ere. AUF kommer alltid til å ta kampen mot rasisme, hat og fremmedfrykt i skoledebattene, sier han.

Hvorvidt Rutkay Sabri kommer til å delta i flere skoledebatter vil han ikke svare på.

- Han er velkommen til å svare som han vil, og til å ta debatter videre for AUF. AUF i Buskerud velger selv hvem som møter i debattene i fylket, sier Skjervø.

Powered by Labrador CMS