Vil ikke ta standpunkt om skolenedleggelser
Senterpartiet kan potensielt ende opp som joker i saken om skolenedleggelser - men vil i motsetning til Ap og resten av opposisjonspartiene ikke ta et klart standpunkt.
DRAMMEN: Mens man på borgerlig side har signalisert at man er nødt for å ta grep når det kommer til skolestruktur, både av hensyn til kommuneøkonomi og synkende elevtall, har flere av opposisjonspartiene sagt et klart og tydelig nei.
Sist ut var Arbeiderpartiet, som sammen med de borgerlige partiene fikk flertall for å ta det mye omtalte høringsnotatet «til orientering» når saken ble førstegangsbehandlet i Hovedutvalget og Oppvekst og Utdanning onsdag - og dermed utsette det til behandling i formannskap og kommunestyre.
Samtidig ble partiets holdning kjent, og bidro med det til økt oppslutning om å skrote hele nedleggelsesprosessen. Men for å kunne få flertall for dette, trenger de rødgrønne også støtte fra Senterpartiet (to representanter), INP (Lars Stenberg) og Uavhengig (Lars Krogsund). Stenberg i disse dager sitter i forhandlinger med samarbeidspartiene på borgerlig side om et mulig samarbeid, men begge de to tidligere INP-representantene har tidligere signalisert at de er mot skolenedleggelser.
I tillegg har Partiet Sentrum foreløpig signalisert at de ønsker å trekke Vestbygda og Tangen skole ut av kutt-lista.
- Må gjøres tiltak om skuta skal holde seg flytende
Derfor kan Senterpartiet få siste ordet når saken til syvende og sist skal avgjøres i kommunestyret. Men gruppeleder Simon Nordanger i Drammen nekter foreløpig å ta stilling til spørsmålet, i motsetning til sine partikollegaer i Øvre Eiker.
- Vi har et økonomisk problem i kommunen og dette må vi ha overhøyde på og ha et helthetsbilde for hvordan vi skal rigge kommunen. Hverken barn eller eldre kan være en salderingspost, samtidig må det gjøres tiltak i kommunen om denne skuta skal holde seg flytende i fremtiden, uttaler Nordanger til DRM24.
Han presiserer at de «ikke har muligheten til å presentere noe standpunkt i en prosess hvor vi er midt i en dialogrunde med FAU-ene og internt i partiet».
- Selvsagt har partiet noen prinsipper som ligger til grunn. Men jeg forskutterer ingenting, uttaler Nordanger til DRM24.
Høyre ser positivt på forhandlingene
Gruppeleder i Høyre, Kristin Surlien, leder forhandlingene med Lars Stenberg og INP om et nytt samarbeid som kan gi posisjonen tilbake flertallet etter at Høyres Ana-Maria Silvia-Harper meldte seg ut av Høyre og inn i Venstre, som er mot skolenedleggelser.
Ifølge Surlien har man nå gjennomført et sonderingsmøte etter at partene i forrige uke ble enige om en intensjonsavtale om samarbeid, og ser positivt på videre forhandlinger.
- Lenger har vi ikke kommet, men vi vil komme tilbake med resultatet av dette når tiden er inne, uttaler Surlien.