Årets russekull tar oppgjør med negative assosiasjoner

- Vi vil endre russens rykte og lage tidenes feiring- uten mobbing, vold og krenkelser, forteller årets russepresidenter i Viken.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Etter to år der russefeiringen har vært preget av korona, mener alle russepresidentene i Viken at det nå er tid for å skape tidenes beste feiring i 2022, uttaler Amalie Sofie Hole Fredriksen, russepresident ved Akademiet Drammen Sundland.

Nei til terrorlister

Dessverre har flere ungdommer og russ opplevd mobbing, utenforskap og vold pga russefeiringen. Gjennom mange år har det også vært tradisjon å ha terrorlister der enkeltelever henges ut og det oppfordres til å utsette de for vold, krenkelser og ryktespredning.

Dette tar årets russekull et oppgjør med.

- I Viken har to av de største terrorhandlingene i nyere tid i norsk historie, skjedd. Det er ikke greit å ha noe som heter terrorlister, og alle russepresidentene står samlet om en nulltoleranse for det. Vi har nå mulighet til å lage en ny og bedre feiring, og ikke kopiere tidligere feiringer ukritisk. Vi vil gå opp nye, bedre spor for fremtidige avgangskull. Det skal være morsomt og trygt å feire ferdig skolegang, sier leder av russens hovedstyre i Viken, Juliet Cid-Vian.

Beholder feiringen før eksamen

Russepresidentene i Viken har blitt enige om felles verdier for avgangskullet i Viken i 2022. De ønsker å skape en lett tilgjengelig feiring for alle, uavhengig av økonomi, livssyn, religion, kultur, etnisitet, funksjonsnedsettelser, eller kjønns- og seksualitetsmangfold.

- Det er et mål å sørge for at ingen blir utestengt fra feiringen, uttaler Cid-Vian.

Russen har også gjennomført en avstemning om å flytte avgangsmarkeringen til etter eksamen. Det endte med et lite flertall for å beholde feiringen som før.

- Det viktigste for oss er at alle har muligheten til å være med på feiringen av endt skolegang, forteller Cid-Vian.

Felles styre

Russepresidentene i Viken, har nå opprettet et felles russestyre. I styret sitter fire russepresidenter og en elevrådsrepresentant, som representerer russen i Viken.

Der sitter Hallvard Søgård Landheim fra Sandvika VGS, Inger Johanne Krog fra Greåker VGS, Juliet Cid-Vian fra Mailand VGS, Mathilde Maurseth-Engh fra Hvam VGS, og Ola Kaufmann Bøckmann fra Hans Nielsen Hauge VGS. De kommer med følgende, felles uttalelse:

- Vi skal lede arbeidet med å samkjøre feiringen og bidra til et inkluderende fellesskap for alle. Vi vil endre ryktet russen har fått og skape positive opplevelser for hverandre og samfunnet rundt oss. Vi skal bli avgangskullet som blir husket for noe godt. Vi ønsker at russefeiringen i Norge kan bli enda bedre, og ha tidenes feiring i 2022. Det håper vi at alle russepresidenter i Norge vil samarbeide om

Felles regler og verdier

 • Russetiden handler om fellesskap! Vi backer hverandre
 • Ta vare på hverandre og inkluder alle i feiringen
 • Husk å få i deg mat, holde deg hydrert, og ikke minst; få deg nok søvn.
 • Det skal ikke være press for festing eller alkoholkonsum
 • Alle skal overholde koronarestriksjoner. Russetiden er viktig, men å hindre smittespredning er viktigere
 • Det er nulltoleranse for: Vold, voldtekt, utestenging og mobbing, terrorlister og svartelister, bruk av narkotiske stoffer
 • Samtykke er alltid viktig, uansett hvor beruset dere er
 • Ikke la russedressen endre deg. Respekter loven uansett
 • Vis respekt for politiet. De er der for å beskytte oss
 • Vi er rollemodeller for barn. Vær snille, ta ansvar og vis respekt for dem
 • Ha en åpen dialog og samarbeid med skole og offentlige instanser. Samarbeid skaper trygghet
 • Det skal være lavterskel for å søke om hjelp innad blant venner i forbindelse med både rus og psykisk helse. Dersom du trenger å snakke med noen andre er hjelpetelefonen for Mental Helse døgnåpen hele året og gratis for alle. Telefon: 116 123. De har også en døgnåpen chat. Tjenesten er anonym og den du snakker med har taushetsplikt.
Powered by Labrador CMS