MILLIARDÆR: Jan Hanvold har tjent minst en milliard på frierbrev til eldre og uføre.

Drammen kommune vil stenge Visjon Norges virksomhet

Juridisk avdeling i Drammen kommune har konkludert med at den omstridte TV-kanalen Visjon Norge driver ulovlig. Nå risikerer pengepredikant Jan Hanvold å måtte legge ned virksomheten i lokalene på Pukerud.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I juni i år mottok Drammen kommune et anonymt varsel om ulovlig virksomhet hos den upopulære bedriften. Kommunen tok derfor en gjennomgang av virksomheten på eiendommen på Pukerud i Drammen, og juridisk avdeling konkluderte med at bedriften drev med flere ulovligheter.

Lokalene var godkjent som bilverksted, lager og kontorer, men aldri som TV-virksomhet, noe de har drevet med i Honda-bygget de siste ti årene. I reguleringsplanenfra 2003 står det nemlig at eiendommen skal brukes til boliger.

- Kommunen er av den oppfatning at TV Visjon Norges virksomhet i dagens lokaler er ulovlig, sier Milla Flesche, avdelingsleder for juridisk avdeling på Byplan i Drammen kommune til NRK Buskerud.

Sendte brev

For to uker siden sendte derfor juridisk avdeling i Drammen kommune et brev til milliard-predikanten og hans stab. Der ble Visjon Norge varslet om mulig etterbetaling, noe som ikke bør være et problem for mannen som har samlet til sammen en milliard kroner fra håpefulle givere de siste 15 årene.

«Ettersom det ikke er søkt om tillatelse, er tiltaket ulovlig utført. Vi varsler samtidig om at dere kan få tvangsmulkt som dere må betale dersom forholdene ikke blir rettet opp innen den fristen som settes i pålegget.»

– Virksomheten til Visjon Norge bryter vesentlig med gjeldende reguleringsplan. Den sier at eiendommen skal benyttes til boligformål. Dette ble Visjon Norge gjort oppmerksom på allerede i 2009. Vi tok det for gitt at de ikke hadde endret bruken av eiendommen uten å søke om godkjenning først, utdyper Flesche videre ovenfor NRK Buskerud.

Blir muligens kastet ut

Nå må TV-kanalen stanse den ulovlige bruken, tilbakeføre lokalene til opprinnelig virksomhet, eller søke om tillatelse i ettertid. Kommunen har gitt Visjon Norge frist til 5. november med å rydde opp i forholdene.

– Hvis det ikke skjer noe før fristen i november, må virksomheten i ytterste konsekvens opphøre. Visjon Norge må finne seg et annet sted å være.

Avhengige av tips

– Allerede i 2009 hadde kommunen et møte med representanter fra Visjon Norge der vi var klare på at her måtte det søkes om omregulering for at ønsket virksomhet skulle kunne tillates. Dette ble altså ikke gjort, til tross for at de har vært tilstrekkelig informert, sier Flesche.

På spørsmål om hvorfor kommunen ikke har reagert tidligere, svarer Flesche at de er avhengige av tips fra innbyggerne.

– Vi har ikke kapasitet til å følge opp alle eiendommer i kommunen. Det er eier av bygget som er ansvarlig for at eiendommen brukes slik den er godkjent. Vi er avhengige av tips fra innbyggerne for å undersøke.

Når NRK spør om hvorfor Visjon Norge har fått drive ulogliv i 10 år, svarer Flesche usikkert.

– Det er vanskelig å si. Noen ganger skyldes slike ting kunnskapsløshet. Andre ganger er det gjort bevisst.

LES OGSÅ: TV-pastor under lupen i NRKs «Brennpunkt»

PUKERUD: I dette lokalet finner du Visjonskirken til Jan Hanvold. (FOTO: GOOGLE MAPS)
Powered by Labrador CMS