LIER: Det er travle dager på Egge Gård i midten av oktober. Det presses eplemost som aldri før, både av egen avling og fra andre eplebønder og privatpersoner som vil lage most. Daglig leder Marius Egge er 11. generasjon gårdbruker som driver eple- og jordbærproduksjon i de sydvendte skråningene på Egge. DRM24 møter han i den mest hektiske perioden på året. Lier-bonden har etter hvert fått mange jern i ilden, men det er for tiden ett som brenner litt kraftigere enn resten: Vinproduksjon.
Suksess på polet
10.000 nye vinstokker
- Perfekt klima
Vinbygda Lier
Egge baserer seg på en filosofi om at der det har vært gode vekstforhold for epler, er det også gunstig med drueproduksjon. Lier, som epleproduserende landbruksbygd gjennom mange hundre år, seiler trolig opp som landets kanskje mest optimale område for dyrking av druer til vinproduksjon. - Der vi kunne dyrke epler før er nok de beste stedene å dyrke druer nå. Vi har gunstig vinterklima, god jord og gode solforhold. Vi har godt dyrkingsmiljø, kort vei til markedet og ellers mye som er bra for oss her i Lier. Å bygge en merkevare med en god vin er økonomisk spennende, sier Egge. - Blir det vinbygda Lier istedenfor eplebygda Lier om 50 til 100 år? - Ja det vil jeg nok tro. Vi skal nok forhåpentligvis fortsatt ha litt epler også, men mange vil nok se mulighetene for druer etter hvert, mener Egge. Alt handler imidlertid om musserende vin. Det norske klimaet er fortsatt for kaldt til å produsere frem rødvin og hvitvin med godt resultat.
- Det får ikke den fylden og smaken som man får lenger sørover. Vi har laget både rosevin og rødvin for moro skyld, men det holder ikke mål til å være salgbart, sier Egge.
Egge begynte så smått å eksperimentere med vinproduksjon for fire år siden. Etter å ha produsert flere hundre tusen liter eplesider etter champagnemetoden med stort hell, ble de første druerankene plantet i de solfylte skråningene nord for gården. - Da fikk vi den siste strenge vinteren, og mange av plantene frøs. Vi var sånn halvfornøyde, og det ble ikke noe særlig glød rundt dette før høsten 2014. Da fikk vi plutselig mye fine druer etter en varm og fin sommer, og høstet rundt 600 kilo, forklarer Egge. Druene ble presset, produsert og presentert som Norges første musserende vin i et opplag på 550 flasker. - Flaskene ble solgt på noen få minutter da de kom på polet i mai 2015, og fikk 88 poeng og god kritikk i flere vintester. Da kjente vi at dette kunne bli spennende. Vi lager sider av eple og vin av druer etter akkurat samme metode, så dette kan vi godt, forteller Egge.VINRANKER: Vinplantasjen på Egge Gård har levert sin første årgang musserende vin til gode kritikker.
2015-årgangen led litt under en unormalt kald sommer, og måtte ligge et år ekstra på gjær. Den slippes i et opplag på 300 flasker våren 2017 grunnet noen tilpasninger på vinplantasjen som hemmet produksjonen. Til våren går 10.000 nyinnkjøpte vinstokker av typen Solaris i jorda, det samme merket som Egge har basert produksjonen på hittil. Fra før teller plantasjen 3.000 vinstokker, så det er snakk om en betydelig utvidelse. Når den nye vinplantasjen begynner å bære frukter gjør det trolig Egge til Norges største vinprodusent.- Vi satser nå. Fra og med neste år ser vi for oss at dette vil gå sakte men sikkert oppover. For vår del blir det å satse på det vi er i gang med. En tørr, musserende og lokal vin. Først må vi lære å håndtere disiplinen skikkelig, sier Egge. - Men vi er nok en av de som har lavest terskel for å komme i gang. Vi har areal, vi har kunnskap, kapasitet og utstyr, legger Egge til. UTVIDER: Marius Egge peker ut området hvor 10.000 nye vinstokker skal gjøre Egge Gård til storprodusent av musserende vin.
Stikk i strid med alle fordommer om norsk klima er det ifølge Egge ingen grunn til at man ikke skal kunne drive vinproduksjon i Norge. Tvert imot. - Faktisk er det sånn, at klimaet på Østlandet i dag er tilsvarende det som var i Champagne i Frankrike for 150 år siden. Lenger sør i Europa er nå faktisk for varmt for optimal drueproduksjon for musserende vin, forteller Egge. Temperaturforskjellen mellom kalde netter og varme dager i Norge skal være ekstra gunstig, og gir de samme gode forutsetningene man historisk har hatt i Champagne.- Det blir det både god syre og gode aromatiske kvaliteter av. Vi har laget god musserende vin på både kald og varm sommer, så vi er optimister på det, forklarer Egge.GODE VEKTSVILKÅR: Jordsmonn, solforhold og klima i Lier gjør sitt til at at drueplantene har gode forutsetninger for å levere førsteklasses vindruer.
Foreløpig er imidlertid vinproduksjonen å anse som mikroskopisk i forhold til andre produkter i det flytende segmentet på Egge gård. Produksjon av eplemost og sider er fortsatt det store lokomotivet, men de senere årene har Egge også blitt en stor produsent av brennevin. Det ligger nå rundt 40.000 liter brennevin lagret på fat i kjelleren under låven.- Rundt 80% av akevittsalget foregår i tiden frem mot jul, hvor vi selger rundt 20.000 flasker fordelt på fire slag, forteller Egge, omgitt hundrevis av fat. I tillegg til akevitt produseres det også konjakk, vodka, gin og whisky på gården, sistnevnte i samarbeid med Aass bryggeri. KORTREIST BRENNEVIN: Disse må du på polet for å få tak i.
De fleste drikkevarene selges på det nyetablerte gårdsutsalget, i tillegg til lokale butikker og polutsalg.Etter lovendringen som åpnet for salg av varer inntil 22% alkohol fra gårdsprodusenter, la landbruksministeren turen til Egge Gård i våres for å markere anledningen. - I etterkant har vi fått mye oppmerksomhet og besøk på gårdsutsalget. De sterkeste varene må du imidlertid til polet for å få tak i, sier Egge. Han trekker frem noen populære varianter fra hyllene i stabburet, som nå er omgjort til gårdsbutikk. - Nå før jul vil jeg jo trekke frem vår egen julegløgg laget av plommer og epler med en anelse laurbær. Og så har vi jo rose-sideren vår, som nå kommer i en ny, søt utgave. Det er en musserende dessertvin som ser ut til å slå an veldig, og foreløpig kun å oppdrive her eller som bestillingsvare på polet, sier Egge. GÅRDSUTSALG: Lier eldste stabbur gjør nytten som gårdsutsalg på Egge Gård.