VIDEO: Se hvordan is-maker Dario lager iskrem

Duket for italiensk sommer i Drammen
Med finvær i anmarsj ligger det an til en pangstart for Darios nye iskrembar på Union Brygge. Bli med på is-produksjon!
DRAMMEN: Ingen spiser is som drammensere. Iskulturen er stor langs elva, og vi stiller stadig større krav til kvaliteten på denne kalde nytelsen.
Dario De Simone, som driver isbaren Dario på Union Brygge, tar oppgaven på alvor. Nå har han utvidet og flyttet inn i nye lokaler for både å gi bedre arbeidsrom for seg selv og samtidig tilby sitteplasser til kundene.
Og han lover at det skal være åpent 17. mai.
– Det er vår beste dag. Det ville vært en stor skuffelse hvis vi holdt stengt den dagen, sier Dario til Drammen Live24.
Arven etter Drammens Is
Den italienske isfanatikeren flyttet til Norge for 19 år siden og startet isbar midt i Oslo sentrum. Denne fikk umiddelbar suksess, og isbaren som fikk tilnavnet «Dolce Vita» går fremdeles godt i Oslo sentrum.
– Jeg ville starte noe mindre, men samtidig ikke gå i konkurranse med «datteren» min, sier Dario, og peker på isbaren i Oslo som sin datter.
Derfor oppsøkte han Drammen. Av flere årsaker. En by utenfor konkurransefeltet til sin første isbar, billigere lokaler og en god is-kultur.
– Så hørte jeg at Drammen Is sin gamle fabrikk lå her. Da tenkte jeg at dette måtte være en by med iskultur i røttene, sier Dario.
Is med multesmak
For hensikten er klar: Isen skal være hjemmelaget, det vil si med Darios oppskrift, og før klokken 12 på dagen skal all is være ferdig produsert.
Og apropos nordmenn, 17. mai og istradisjoner. Etter snart 20 år i Norge har han lært seg de norske favorittene og tradisjonene. Derfor skreddersyr han is for nordmenn etter både sesong og spesielle anledninger.
– Is med multesmak eller gløgg finnes vel ikke egentlig. Men det lager jeg nærmere juletider. Til påske lager jeg med appelsinsmak, påskemarsipan eller Kvikk Lunsj. Og til 17. mai har jeg funnet på «Norwegian Dream» som består av eggekrem, rom og sjokoladebiter, sier han stolt.
Is for italienere
Men norsk is til tross. Alt som selges hos Dario, enten det er is, kaffe eller hans nyetablerte pastabar, skal være laget på skikkelig italiensk vis.
– Jeg driver en isbar som om jeg skulle drevet den i Italia. Du skal ikke kjenne forskjell på om du er i Roma, Firenze, Venezia eller her i Drammen, utbryter 41-åringen engasjert.
– Det er viktig for meg. Jeg vil være så ekte som det går an!
Verdens beste jordbærsorbet
Dario demonstrerer for oss hvordan dagens sorbetis produseres. Hvordan det gjøres i praksis kan du se i videoen øverst i saken. Men det er ingen tvil om at alt smaker best hjemmelaget.
– Jeg liker å kjenne at det er jordbær i sorbeten, og kjenne det i tenna, sier han entusiastisk.
For han skryter av den norske jordbæren. Og ikke bare litt heller.
– Her i Norge har vi verdens beste jordbær. Derfor laget vi mye bedre jordbærsorbet i Norge enn i Italia, erkjenner han.
Som en av få - om noen - italienere som driver en så dedikert isbar i Norge, er det derfor god grunn til å tro at verdens beste jordbærsorbet - ja den får du nettopp her.
Populært med kinder
Mengdene er store. Minst to tonn is, både melkebasert og sorbeter, vil bli produsert denne sommeren.
Men selv om Dario har sine egne favoritter, er det enkelte smaker han ikke kan la være å produsere daglig.
– Smaken med Kinder-sjokolade er mest populær. Noen kan snu i døra hvis vi er tomme for det. Men så er det slik at isen lages en gang om dagen. Er det tomt, så må man vente til dagen etter, dessverre. Sånn er det, avslutter Dario med et smil.
FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK


