Ønsker en lovendring for muntlig og praktiske eksamener

Følte seg mobbet og trakassert av sensor
Privatistene Anine (23) og Maria (21) har rettet en klage mot en eldre, mannlig sensor etter å ha blitt mobbet og trakassert under eksamen i kroppsøving.
DRAMMEN: Forrige uke tikket det inn to skriftlige klager på en sensor på oppdrag for Drammen videregående skole.
Klagen omhandler mobbing, maktmisbruk, trakassering og sexistiske kommentarer i forbindelse med en muntlig/praktisk eksamen i kroppsøving.
Per dags dato er det umulig å klage på karakteren fra muntlig eksamen. Man kan kun klage dersom det har skjedd en feil som involverer oppgaven, tidsbruk eller sensor, og da kan man enten stryke karakterene, eller få muligheten til å ta eksamen på nytt.
Det er altså ikke mulig å få en ny vurdering på den eksamenen du allerede har avlagt. Dette ønsker Anine Jasmin Løver (23) og Maria Walderhaug (21) å gjøre noe med ved hjelp av lovendringer og filmopptak.
Følte seg seksuelt trakassert
Maria sier det var dårlig stemning fra hun entret rommet hun skulle eksamineres i, og at hun flere ganger gjennom eksamenen kjempet mot tårene.
- Sensor stod bare ved vinduet og kikket ut, og viste ingen interesse i å hilse på meg som kandidat. Han hadde en ovenfra og ned-holdning, og var hånlig.
Maria har alltid hatt et vanskelig forhold til gymfaget, spesielt dans. Før eksamen spurte hun sensor og eksaminator om det var noen mulighet for at hun kom opp i dans. Det forsikret de henne om at det ikke var.
- Da eksaminator sa eksamen var ferdig, avbrøt sensor. Han sa jeg måtte vise frem noe jenter, og spesielt jeg, sikkert var flink til. Han spurte om jeg kunne danse for han, og gestikulerte med sin egen kropp at han ville jeg skulle gjøre noen veldig feminine bevegelser.
Maria mener sensor la kjønnet hennes til grunne for forventningene sine, og ikke nysgjerrighet om faglig kompetanse.
- Jeg følte meg seksuelt trakassert og sårbar, og tenkte at han kanskje ville gi seg om jeg danset swing. Det gjorde han. Jeg rakk ikke å danse mer enn et par steg før han kjedet seg og ba meg stoppe.
Sensoren hadde også komplimentert den slanke og atletiske kroppen hennes, noe hun fant svært ubehagelig.
Følte seg mobbet og latterliggjort
Anine fikk i oppgave å ta armhevinger, og da hun ikke klarte det fikk hun servert mobbing og hånlig latter.
- Han sa at alle klarer å gjøre armhevinger, at det ikke er så vanskelig, og at han selv likte jenter med litt kraft i armene. Hva har det med min eksamen å gjøre?
Han hadde også bedt henne trene mer, og kastet fra seg sexistiske og nedlatende kommentarer om det kvinnelige kjønn.
- Han sa jeg burde starte å trene tre ganger i uken. Deretter gjorde han stemmen sin lys, etterliknet en jente og spurte om jeg hadde tenkt til å bare være en typisk jente som finner meg en mann som kan, og gjør alt for meg.
Anine fant dette veldig nedverdigende, og sier hun er bekymret for å få denne sensoren igjen.
- Jeg har flere eksamener igjen, og vet han er sensor i minst to av de andre fagene mine...
Overhørte sensor
Da eksamen var over, ble Anine sendt ut på gangen. Hun beskriver veggene som tynne, og kunne høre alt sensoren sa til kollegaen sin.
- Jeg kunne godt høre at de lo av meg, etterfulgt av kommentarer om hvor kjipt det måtte være å være faglæreren min.
Anine ble såret, og valgte å gå vekk fra eksamenslokalet. Hun orket ikke å høre mer.
Ønsker filmopptak av eksamen
Målet med klagen er å hindre at det samme skjer med andre privatister. Jentene ønsker en lovendring slik at muntlige og praktiske eksamener må filmes i fremtiden.
- Jeg tror ikke sensor hadde turt å oppføre seg slik om han visste at han ble filmet, sier Anine.
Jentene understreker at de ikke ønsker at de ansatte skal føle seg overvåket, men ønsker heller en trygghet på at opptaket finnes dersom noe ubehagelig oppstår.
- Hadde seansen blitt filmet, og sensor allikevel hadde oppført seg slik, ville det vært en trygghet for meg som kandidat å kunne levere inn en klage med tilstrekkelig bevis i form av et filmopptak, sier Maria.
Unge Høyre og Elevorganisasjonen er enige
Unge Høyre møtte mye støtte fra Elevorganisasjonen da de i 2016 gikk ut med forslag om videoopptak under muntlig/praktiske eksamener.
- Dette er et paradoks da flere elever sannsynligvis opplever mer trynefaktor ved muntlig eksamen enn ved skriftlig eksamen, sier Mathilde Tybring-Gjedde i Unge Høyre til Aftenposten.
Hun presiserer at de fleste sensorene gir en rettferdig karakter etter muntlig eksamen, og at de færreste elevene har behov for å klage. Likevel ønsker Unge Høyre å styrke rettssikkerheten til det mindretallet som føler seg urettferdig behandlet, sier Tybring-Gjedde.
Henrik Asheim representerer Høyre i utdanningskomiteen, og er positiv til forslaget fra Unge Høyre dersom dette er noe elevene ønsker.
— Det er et godt poeng Unge Høyre kommer med her, og dersom dette er noe som flere elever ønsker, bør man definitivt gå videre med det.
Nye regler
Tidligere var det eksamenskontoret i fylkene som tok imot klagene til privatistene. Nå er det skolene som arrangerer privatisteksamen som er ansvarlig for klagene.
- Det er uheldig at ledelsen på Drammen videregående skole står ansvarlig for klagen min da sensoren like gjerne kan være ansatt ved skolen, sier Maria.
Har kommet til en løsning
Begge jentene har i samarbeid med Drammen videregående skole kommet til en løsning som passer for dem.
- Jeg har fått bekreftelse på at jeg aldri trenger å se denne sensoren igjen, uansett hvilket fag jeg skal ta eksamen i, sier Anine. Men det hjelper jo ikke for andre kandidater i fremtiden, legger hun til.
- Jeg har bestemt meg for å droppe den offentlige klagen, og har heller sørget for at klagen min blir en personalsak mellom sensor og hans sjef, sier Maria. Dette kan sørge for at andre slipper å oppleve det samme i fremtiden.
DRM24 har ikke lykkes å få kontakt med eksamenskontoret i Buskerud eller Drammen videregående skole.
LES OGSÅ: Privatistene fortviler etter eksamensglipp


