
Gods ut - togparkering inn i Nybyen
Bane NOR vil legge om puslespillet for bygging av dobbeltspor og togparkering i Drammen, og går for midlertidig hensetting i Nybyen der det nå er godsterminal.
DRAMMEN: Jernbanebyen Drammen totalrenoveres. Og som alltid når gammelt rives og nytt skal bygges i stor målestokk, utløser det omfattende planprosesser og endringer av løsninger.
Planene om permanent togparkering vest for Smithestrøm er nå foreløpig parkert, og Bane NOR vil istedet bruke dagens godsterminal i Nybyen til midlertid vending og hensetting av togsett. Dette skal erstatte plasser som blir tapt på Sundland, Skamarken og Drammen stasjon.
Byutvikling frister
Formannskapet sa enstemmig ja den 14. mai, og planene for detaljregulering er nå ute til høring. Det store og støyende slaget om togtraseen er avgjort, og det gjenstår å se hva den midlertidige parkeringen utløser av meninger og debatt.
Politikerne gir trolig grønt lys for den tidsbegrensede løsningen ganske raskt. De kan lett svelge noen krevende år før området frigjøres til byutvikling, trolig i 2025. Den gamle godsterminalen noen få toglengder fra Drammens midtpunkt bybrua, er overmoden for et nytt liv. Prosessen med å legge spennende planer for en sentral del av byen starter mot slutten av dette året.
Ved å flytte omlasting av gods mellom jernbane og vei til Holmen, frigis det plass til 10 doble togsett, noen hundre meter Drammen stasjon. Kabalen for spor- og trafikk blir enklere å legge, både for bygging av nye spor og avvikling av daglig trafikk. Dette er et av tiltakene som Bane NOR mener vil korte ned byggetid og ulemper og dermed fremskynde hele prosjektet. Kanskje med så mye som med ett år. Og planlegging og debatt rundt permanent toghensettingsanlegg i drammensdistriktet, skyves et stykke fram i tid.
Det legges opp til byggestart i august 2021, og opp til åtte måneder byggetid. Antatt levetid for midlertidig løsning: To og et halvt år.
Milliardsprekk
Også på budsjettsiden skjer det endringer. Prosjektet var beregnet til i overkant av åtte milliarder kroner. Blant annet har utfordrende grunnforhold i Nybyen økt kostnadsanslagene til formidable 14 milliarder kroner.
Dette er blitt klart i forbindelse med foreløpig dialog med aktuelle entrepenører. Å bygge jernbane i åpen byggegrop og kulvert i leirgrunn er en krevende og kostbar øvelse. Løsmassetunnel i tett trafikkert bystrøk er også utfordrende. Hvem som får kontraktene, blir trolig avgjort i oktober i år.
Men InterCity er et samferdselsmessig prioritert prosjekt med høy prestisjefaktor, så pengene vil bli dekket inn. Om ikke annet enn på bekostning av og forskyvingen av andre prosjekter.
LES OGSÅ: Isachsen vil ha togparkering på Ytterkollen
Sundlandvei kommer
Grønland og Nybyen står foran en intens ombyggingsperiode. Foruten dobbeltsporet til Vestfold og midlertidig togoppstillingsplass, skal den nye veiforbindelsen Øvre Sund bru/Kreftingsgate til Sundland bygges. Turbulensen rundt bomring, bypakke og veiløsninger i Drammen har skapt usikkerhet rundt mange veiprosjekter i Drammen.
Men kulverten under jernbanen, firefelts veiforbindforbindelse til Sundland, ligger fast. Bane NOR har forpliktet seg til bygge kulvertløpet, og de vil bygge det nå for å unngå en ny ekstra runde med arbeider senere.
Så er det opp til andre samfunnsaktører å lage kjørbar vei i kulverten, som i byplan heter Tilfartsvei Vest del 1. Denne veiforbindelsen er en forutsetning for utvikling av Sundland, med sanering av gamle bygg for å gi plass til en ny bydel med boliger og næring.
Bane NORs planer legger også premisser for andre prosjekter. Løsningen med å samle godshåndtering på Holmen vil frigjøre Tangensporet for byutvikling. Og trolig medvirke til avvikling av sidespor på Brakerøya for å oppfylle det absolutte kravet til minst én flomsikker adkomstvei til det nye sykehuset.
LES OGSÅ: Striden om togparkering i gang - hvor skal togene sove?


