Økte strømpriser: 2 av 10 vasker klær om natten

Brannvesenet er bekymret. - Anbefaler ingen å gjøre det.

Publisert

NORGE: I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 2 av 10 at de har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten på grunn av økte strømpriser.

– Vi frykter et økt antall brannskader dersom hundretusener av husstander begynner å sette på vaskemaskinen midt på natten for å spare penger. Det er forståelig at mange ønsker å unngå høye strømregninger, og tar natten i bruk når det er billigere strøm, men vi anbefaler ingen å gjøre det mens alle i huset sover, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kan bli enda verre

Det er nå differensierte strømpriser gjennom døgnet, og ofte billigst strøm om natten. Fra nyttår innføres nye nettleiepriser som også vil skille mellom natt og dag, noe som kan forsterke utviklingen. Også brannvesenet er bekymret.

– Vi har sett flere tilfeller av branntilløp rundt om hvor vaskemaskiner eller tørketromler har vært medvirkende. Generelt anbefaler vi å være til stede hele tiden når man bruker slike apparater, og unngå for all del å bruke maskinene om natten dersom alle sover. Det du sparer i strømutgifter da kan fort bli mye dyrere.

- Natten, når alle sover, er den farligste tiden dersom det oppstår en brann, sier avdelingsleder, Ole Johan Ingebrigtsen ved Nordhordland og Gulen interkommunale brannforebyggende avdeling.

Det var i fjor 3.383 branner og branntilløp, og 45 personer omkom. Hittil i år er 31 personer omkommet i brann, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Fylkesoversikt antall branner i 2020:

Oslo 613

Viken 613

Trøndelag 370

Vestland 360

Vestfold og Telemark 310

Agder 252

Innlandet 248

Rogaland 207

Møre og Romsdal 152

Nordland 130

Troms og Finnmark 128

«Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 27. oktober - 1. november 2021 gjennomført til sammen 1008 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år»

Powered by Labrador CMS