Produserer 500 tonn gresskar for Halloween

HAR HENDENE FULLE: Gresskar-dyrker og bonde Ragnhild Nærstad i ett av tre drivhus fulle av gresskar.

Selger gresskar som aldri før

På Linnes gård i Lier merker man at det nærmer seg Halloween. Etterspørselen etter gresskar er større enn noensinne.

Publisert Sist oppdatert

LIER: DRM24 møter gresskardyrker og bonde Ragnhild Nærstad på Linnes Gård, hvor det er hektisk aktivitet halvannen uke før Halloween. 

- Ja her er det full rulle, vi er så godt som ferdig med høstingen, og kjører nå ut leveranser til kundene i håp om å bli kvitt alt. Etter Halloween er det ikke lenger noe marked for gresskar, forteller Nærstad. 

Linnes gård er én av en håndfull gårder i distriktet som driver gresskar-produksjon, hvilket for det meste foregår på det sentrale Østlandet i Norge.

500 tonn

Gården ved Tuverudveien er nå en av de største gresskarprodusentene i landet, og har økt produksjonen jevnt og trutt siden de startet opp i det små rundt år 2000. 

- Volumet har økt år for år. Tidligere var det mye import fra utlandet, nå er det en større andel av gresskarene som blir produsert i Norge, sier Nærstad. 

På Linnes Gård produserer de i år omlag 500 tonn (!), eller rundt 100.000 eksemplarer av den oransje grønnsaken. Omlag 450 tonn forventes levert og solgt. 

Mye til pynt

Og til tross for stadig større interesse rundt gresskar som ingrediens i ulike matretter, er det fortsatt en stor del av gresskarene som blir handlet utelukkende som pyntegjenstand. 

Skal man ha gresskar til mat, anbefaler Gjerstad de hvite gresskarene, som er mindre av størrelse. Nesten som en melon. Innvendig er de imidlertid oransje.

- De er mye bedre på smak og regnes som en delikatesse. Det er mye mer utbredt i USA, sier Nærstad og skjærer opp et hvitt gresskar til ære for fotografen. 

- Kommet for å bli

Det finnes mange ulike varianter av gresskar, alt fra den mer praktiske butikkstørrelsen som produseres på Linnes gård, til mega-variantene man ser avbildet i ulike sammenhenger. 

- Det er full mulig å avle frem gigantiske gresskar, men vi holder oss på en moderat størrelse som vanligvis lander på mellom fire og åtte kilo, forklarer Nærstad. 

- Her kan man plukke både små og store hoder, og veie med badevekt og målebånd. Det blir som juletresalg, det er veldig store grupper som er interessert i dette, sier Opsahl. 

Det er første gang han har utvidet gartnervirksomheten til å omfatte salg av gresskar, men det blir ikke den siste. 

- Halloween har kommet for å bli, slår Opsahl fast. 

FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

KLAR TIL UTKJØRING: Her er gresskarene rengjort, veid og stemplet, klar for utlevering til butikker og supermarked før Halloween.
GANG DETTE MED TRE: Tre drivhus smekkfulle med gresskar i to meter høye kasser. Det er mye gresskar.
HVITT OG GODT: Hvite utvendig, men oransje innvendig. - Og mye bedre på smak, mener gresskardyrker Ragnhild Nærstad.
En av de som i år har slått seg opp på salgsfronten av gresskar er Svein-Åge Opsahl i Lier, populært kalt «Blomster-Svein». Han handler gresskarene sine på Linnes, og har utsalg langs Nøsteveien ved Grette Gartneri i ukene før Halloween. 
GODT TIL MAT: De hvite gresskarene skal være svært velegnet til mat på grunn av smaken.
Powered by Labrador CMS