BLE VOTERT UT: Ståle Sørensen er den klart største MDG-profilen i Drammen. Nå må han fronte politikken uten partiet han har vært med å bygge opp.

Ståle Sørensen kastet ut av kommunestyregruppa til MDG

- Jeg ble motarbeidet som gruppeleder, sier Cathrin Janøy. Nå har MDG's andrekandidat trukket seg i protest mot avgjørelsen. Sørensen selv beskriver

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Drammen MDGs kommunestyregruppe har vedtatt at Ståle Sørensen ikke lenger er en del av partiets kommunestyregruppe i Drammen, opplyser partiet i en pressemelding tirsdag kveld.

- Jeg synes det er trist at det ender på denne måten. Ståle Sørensen har gjort mye for å bygge opp partiet i Drammen. Vi står på det programmet vi er valgt inn på og jobber videre for å gjennomføre god grønn politikk i posisjonen i Drammen. Nå skal vi legge dette bak oss og se frem mot valgkampen, utaller gruppeleder i MDG Drammen, Cathrin Janøy (bildet).

Trekker seg i protest

Janøy opplyser til DRM24 at voteringen tirsdag kveld ikke var enstemmig. Den endte tre mot fem stemmer.

De to som stemte mot en utkastelse av Søresen, var MDG's andrekandidat i Drammen, Rose Jahanfarah, og Haydar Øzbal. Førstnevnte valgte å trekke seg fra gruppa for å markere sin misnøye med beslutningen. Det betegner Janøy som trist.

- Jeg synes det er synd at hun trekker seg, og hun vil alltid være velkommen inn i gruppa igjen. Det er en avgjørelse hun har tatt selv, sier Janøy.

- Motarbeidet av Sørensen

Cathrin Janøy forteller at det var en anbefaling fra partisekretær Torkil Vederhus som var årsaken til at det ble besluttet å votere om en utkastelse. Det skjedde på et møte i lokallaget tirsdag kveld.

- Anbefalingen var grunnlaget for møtet og voteringen vi gjennomførte i dag. I møtet delte jeg min opplevelse av hvordan jeg opplever å bli motarbeidet som gruppeleder av Sørensen, forteller Janøy til DRM24.
- Er det gruppeledervervet som er årsaken til konflikten?

- Det vil jeg ikke gå nærmere inn på nå, men det er en følelse av at man står midt i en skvis. Dette handler ikke om politiske uenigheter, sier Janøy.

Langvarig konflikt

Det har som tidligere omtalt i DRM24 stormet internt i MDG mellom ulike fraksjoner av gruppa, med Ståle Søresen i den ene enden og Cathrin Janøy i den andre. Da gruppa vedtok å innsette Janøy som gruppeleder istedenfor Ståle Sørensen i fjor høst, hevdet Sørensen at dette bare var midlertidig. Janøy delte ikke den oppfatningen. 

Åpenbart har de interne stridighetene ikke lagt seg i partiet, og Drammens varaordfører må dermed belage seg på en tilværelse som uavhengig representant i kommunestyret - på lik linje som Herman Ekle Lund gjorde etter at han valgte å trå ut av kommunestyregruppa våren 2020 etter all turbulensen.

LES OGSÅ: Ekle Lund melder seg inn i Venstre: - Har vært krevende

- Samarbeidet fungerte ikke over tid

Partisekretær Torkil Vederhus har vært involvert i problemene knyttet til Ståle i gruppa, og forsøkt å finne løsninger over tid, heter det i pressemeldingen fra partiet.

- Gruppa har full tillit og støtte fra meg. Samarbeidet med Ståle fungerte ikke over tid, det er synd, men nå var det nødvendig for gruppa å ta et skritt videre, sier Vederhus i pressemeldingen.
- Vil det heretter bli ro og harmoni og kommunestyregruppa?

- Jeg håper at vi fortsatt får tøffe og utfordrende diskusjoner på politikk, og er ikke i tvil om at vi har laget et grunnlag for et godt samarbeid videre, sier Janøy til DRM24.

Kan få betydning for flertallet i kommunestyret

At MDG mister to representanter i kommunestyret kan få avgjørende betydning for dagens posisjon, som risikerer å miste flertallet med to uavhengige representanter.
- Posisjonen må antagelig hente flertall andre steder, men begge har signalisert at de står på den grønne politikken selv om de  ikke er en del av kommunestyregruppa, sier Janøy.

Ståle Sørensen selv opplyser at han fortsetter som medlem av MDG og vil jobbe for programmet han er valgt inn på.

Sørensen: - Fikk et ultimatum

I en facebookoppfatering skriver Ståle Sørensen at «det har vært en skitten maktkamp og elendig oppfølging fra partiet sentralt over tid. Dette er trist.»
- Vi (Rose Jahanfarah, red. anm). ønsket begge å jobbe konstruktivt med gruppeleder Cathrin Janøy og jobbe med vår manglende tillit og de utfordringene som har vært. Det er umulig når man blir stilt ovenfor ultimatum om at noen må ut for at andre skal fortsette.

Ifølge Sørensen «mister Drammen MDG varaordfører, leder av klimautvalget og begge formannskapsmedlemmer. Og halve kommunestyregruppa. Flere vil muligens følge ut.»

- Vi på vår side har ikke stilt slike ultimatum. Vi jobber med alle. Vi er voksne mennesker som tar ansvar, selv i tunge stunder med samarbeidsproblemer. Velgerne har valgt oss til å samarbeide om politiske løsninger. Når noen er mer opptatt av seg selv enn partiet blir det vanskelig. Vår utstrakte hånd om samarbeid ble ikke tatt imot, uttaler Sørensen. Det er trist når folk som setter eget ego høyere enn felleskapets interesser.

FØLGER SØRENSEN: Rose Jahanfarah har stått på Sørensens side gjennom turbulensen, følger han nå ut av lokallaget. (FOTO: MDG)
IDYLLEN BRAST: Den gang da, her fra valgvaken hos MDG Drammen i september 2019. F.v. Cathrin Janøy, Rose Jahanfarah og Ståle Sørensen. (ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)
FRITTALENDE: Ståle Sørensen er en av kommunestyrets mest erfarne politikere, og har det siste året blant annet markert sin motstand mot de strenge corona-tiltakene vedtatt av det politiske flertallet i Drammen. Han representerer også MDG i fylkestinget. (ARKIVFOTO: NILS. J. MAUDAL)
Powered by Labrador CMS