GÅR FOR UKRAINSK STØTTEMARKERING: Styreleder i eierutvalget i Skisprinten i Drammen, Geirr Kihle, vil ikke ha russere til start i Drammen. Det ukrainske flagget på toppen av rådhuset får trolig selskap av mange flere neste uke.

Planlegger storstilt flagg-aksjon under skisprinten

Uansett om de russiske langrennsløperne får delta i Drammen eller ikke, vil det bli kringkastet TV-bilder til hele verden fra et worldcup-renn badet i ukrainske og norske farger.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Som tidligere omtalt har det russiske langrennslandslaget ingen planer om å droppe deltagelsen i Drammen og Holmenkollen, selv om de er erklært uønsket.

Det er kun FIS (det internasjonale skiforbundet), som formelt kan utestenge de russiske utøverne fra internasjonale renn. Men det betyr ikke at world-cup-ledelsen og kommunen ikke har lagt noen planer om hvordan de kan markere Norges standpunkt på Ukraina-krigen.

Og det er trolig noe som vil få gjengklang langt utover Norges landegrenser - også på russiske TV-skjermer.

BLIR SYNLIG: TV-kameraene i alle heisekranene i sentrum vil kringkaste et blått og gult folkehav i Drammen.

Vil bade sentrum i ukrainske farger

I helga har skisprint-ledelsen ved Geirr Kihle og drammensordfører Monica Myrvold Berg diskutert en markering.

- Det har vi diskutert veldig inngående på høyt nivå. Vi jobber aktivt med å få til en flaggmerkering fra flere hold, sier Kihle (bildet) til DRM24.


Ordføreren bekrefter planene, men understreker at det er viktig få med at det dreier seg om begge flaggene - altså både det norske, og det ukrainske, gjerne side ved side.

- Problemet blir vel egentlig å få tak i ukrainske flagg. Det var ikke bare enkelt å få tak i det som vaier fra rådhuset heller, da dette ikke er noe folk vanligvis har liggende. Vi sjekker opp flere ting i forhold til hva som er mulig å til, sier Myrvold-Berg til DRM24.

Hun ser for seg at kommunen vil flagge med ukrainske og norske flagg fra alle de offentlige flaggstengene. Både på bybrua, rådhuset og torgscenen.

SKISPRINT: Det er reneste 17. mai-stemningen når byen pyntes til fest under skisprinten. Halvparten av flaggene på bybrua byttes trolig ut med ukrainske - om kommunen får tak i nok flagg.

Oppfordring til publikum og næringsliv

I tillegg oppfordrer ordføreren private aktører med flaggstenger i sentrum, samt ikke minst publikum som møter frem, om å gjøre hva de kan for å ta del i markeringen.

- Skisprinten er jo virkelig en anledning til å gjøre noe sånt, og vi vil gå ut med en tydelig oppfordring til alle om å delta i en solidarisk markering. Det tror jeg vil gi en viktig symboleffekt, sier Berg.

Hun understreker at det først og fremst er snakk om en støtteerklæring til Ukraina.

- Men om dette kan nå TV-skjermene i Russland i beste sendetid, synes jeg det er flott, sier ordføreren, som også poengterer at vi samtidig må ta vare på våre russiske innbyggere i Norge.

Har du tips til kommunen om hvor de kan skaffe ukrainske flagg i storformat, vil de gjerne høre fra deg. Ifølge ordføreren er det forøvrig besluttet at det ukrainske flagget vil vaie fra toppen av rådhuset til etter skisprinten er ferdig.

Ingen dialog med FIS eller russerne

Ifølge Geirr Kihle har worldcup-ledelsen i Drammen foreløpig ikke mottatt noen signaler fra FIS, om hvordan man forholder seg til det norske initiativet om utestengelse av russiske utøvere. Når man får et svar, er heller ikke kjent.

- Dette tar nok litt tid. Vi har en dialog med det norske skiforbundet, og det er det. Vi har heller ingen planer om å gjøre noe mer med denne saken enn det vi allerede har kommunisert, altså at de er uønsket, sier Kihle (bildet) til DRM24.

Han understreker at rennledelsen er nødt til å forholde seg til de spillereglene som gjelder, inntil noe annet er besluttet. Og foreløpig går alle forberedelser til skisprinten som planlagt.

- Enkelte har også tatt til orde for avlysning, er det noe som er på bordet?

- Det er noe som har kommet fra folk som ikke har greie på det, og er uaktuelt for vår del. Det er også et spørsmål om hvem som eventuelt skal ta den millionregninga. Vi gleder oss til folkefest, sier Kihle.

- Har dere vurdert å ta direkte kontakt med den russiske landslagsdelegasjonen for å be dem holde seg hjemme?

- Vi har ingen kontakt med dem utover de formelle møtene i forkant av rennet, så det er ikke vår oppgave.

- Hva tenker du om at dem fortsatt vil gå i Drammen til tross for at man er erklært uønsket?

- De ser vel på dette på en helt annen måte enn oss dessverre, og det er ikke noe vi kan få gjort noe med. Kommer dem som kommer dem, kommer dem ikke så blir vi glade for det, sier Kihle.

HAR IKKE HØRT FRA FIS: President i Norges Skiforbund, Erik Røste, er bindeleddet mellom worldcup-ledelsen i Drammen og det internasjonale skiforbundet om Russland-saken og en eventuell utestengelse.

Uavklart med russisk hotellovernatting

Det er Scandic Ambassadeur i Drammen som er booket inn som utøverhotell og fungerer som diverse praktiske fasiliteter knyttet til skisprinten.

Hotellet uttaler overfor DRM24 at de per nå ikke har noen kommentar til hvorvidt hotellkjeden ønsker en russisk landslagsdelegasjon velkommen til tross for budskapet om at de er uønsket i Norge.

UTØVERHOTELL: De første utøverne er ventet mandag.


Ifølge Kihle er det dessuten usikkert om det russiske landslaget i det hele tatt skal overnatte i Drammen, selv om de i helga uttalte til NRK at de ville ankomme byen mandag.


- Det har foreløpig ikke signalisert noe behov for overnatting i Drammen, så jeg tror de skal overnatte i Oslo, sier Kihle.

Hvem som eventuelt vil stille til start i Drammen blir ikke endelig klart før onsdag, dagen før skisprinten, opplyser skisprint-sjef og rennansvarlig Arne Madsen til DRM24.

Ifølge Madsen er det så langt ikke noe nytt verken fra eller om russerne og skisprinten i Drammen utover det som allerede er kjent gjennom media.

SKISPRINT-SJEF: Arne Madsen.
Powered by Labrador CMS