Stor økning i båttyverier

Antallet tyverier av og fra norske båter økte med 40 prosent første halvår i år. - Mange sikrer båten sin for dårlig.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Det sier fagsjef på båt i Frende, Edmond Wold Gaulen. På oppdrag fra forsikringsselskapet har Norstat spurt båteiere hvordan de sikrer båten sin i vinterhalvåret.

Slik svarer nordmenn

  • Med wire og lås – 8 prosent
  • Med kjetting og lås – 11 prosent
  • Med tau og lås – 13 prosent
  • En kombinasjon av alternativene over – 22 prosent
  • Ingen av delene – 47 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen) 

15 prosent har opplevd tyveri

Tyveriøkningen i 2023 vises i tall fra Finans Norge. Norske båteiere ble rundstjålet for 38 millioner kroner i løpet av de første seks månedene i år. For båtskader totalt sett var det 16 prosent flere skader og nesten 50 prosent økning i utbetalingene i første halvår av 2023.

15 prosent av båteiere oppgir i undersøkelser Frende har gjort at de har opplevd tyveri av eller fra båten.

- 15 prosent er 15 prosent for mye, sier Thomas Nicolai Bjønness i Norboat, båtbransjeforbundet i Norge.

Mindre båter bør sikres

Han peker på at det er stor forskjell i størrelsen og verdien på båtene som ligger rundt norskekysten.

- Sikring av båt må sees i sammenheng med størrelsen og typen båt. Mindre båter som lett kan stjeles bør sikres med kjetting, wire eller tilsvarende låsesystem. Men hvis noen vil stjele båten din er det vanskelig å sikre seg 100 prosent uansett hvordan den er låst, sier Bjønness i Norboat.

- Wire og lås hindrer kanskje ikke proffe bander, men stopper gjerne impulstyveri eller de som ikke er så proffe, sier han.

Her krever forsikringen lås

Wold Gaulen hos Frende sier at forsikringen ikke nødvendigvis har krav til hvordan du låser båten.

- Jeg tror ikke noen spekulerer i dårlig sikring for å få utbetaling fra oss. Båter under ti fot, brett, kano og vannscooter skal være låst eller sikret forsvarlig mot tyveri når du forlater den. Når båten står på parkert henger må hengeren sikres. Vi har opplevd at tyver har stukket av med båt på henger, sier fagsjefen. Lukket båt skal også være låst når du går fra den.

- Vi ser at folk som har dyre og nyere båter er veldig opptatt av å sikre dem godt, mens de som har eldre båter ikke legger like mye ned i det, sier han.

Bjønness i Norboat opplever det samme

- Vi føler de fleste er flinke til å se etter båtene sine, men det er med båtfolk som med andre: Folk er forskjellige. Båt representerer frihet, glede, fritid og adspredelse og det bidrar nok til at folk passer godt på, sier han.

- Vi er spente på hvordan tyveritallene blir i år, for økningen første halvår var stor. Jeg tror antallet tyverier vil gå ned hvis alle er flinke til å sikre båtene sine, enten det er med wire, lås, kjetting, bevoktet havn eller sikker vinterlagring, sier Edmond Wold Gaulen.

Hvis du har båten din i en havn er det lurt å sjekke hva slags låsekrav de har. Noen havner har regler for låsing på grunn av brannhensyn.

Powered by Labrador CMS