Storstreik fra mandag morgen

Verken LO eller YS klarte å komme til enighet med NHO til tross for 17 timers mekling på overtid. - Vi har ikke fått gjennomslag for økt kjøpekraft, sier LO.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Mandag morgen klokken 06.00 tas 22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer ut i streik, primært i industrien.

Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15.509 LO- medlemmer og 460 YS-medlemmer ut i konflikt.

LO: - Ikke gjennomslag for økt kjøpekraft

- LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse, da denne ikke tok opp i seg LOs krav.

- Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Peggy Hessen Følsvik og slår fast:

- Vi er klare for å streike så lenge det kreves.

LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen, mener organisasjonen.

- Mange bedrifter går veldig godt og overskuddene er høye. Norske bedrifter har skyhøy lønnsomhet. Vi skal selvsagt ha vår del av kaka, sier LO-lederen.

To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt. Dette er en utvikling som må snus, hevder organisasjonen.

- Er det en ting vi har fått godt dokumentert så er det at det er god lønnsevne i norske bedrifter. Vi har sett en eksplosjon i lederlønninger og bonusordninger. Det er provoserende at NHO sier nei til et rettferdig krav, som vil sikre at norske arbeidstakere får sin rettmessige andel av verdiskapningen.

- Komplett uforståelig

YS og NHO klarte ikke å komme til enighet til tross for 17 timers mekling på overtid.

- Det er sterkt beklagelig at NHO har ført oss ut i arbeidskamp, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

- Våre krav om økt kjøpekraft og en fornuftig balanse mellom sentrale og lokale tillegg var svært moderate. Det er komplett uforståelig at NHO ikke ønsket å komme oss i møte når det går så bra som det faktisk gjør i norsk næringsliv, påpeker Skjæggerud.

Han viser til at lønnsandelen i industrien er betydelig lavere enn gjennomsnittet de ti siste årene. Det innebærer at NHOs medlemsbedrifter ikke ønsker å dele resultatet av høy verdiskapning med de ansatte.

- Vi kunne ikke gå med på utsikter til reallønnsnedgang for store grupper for tredje året på rad, sier han.

- NHO nektet å komme oss i møte på kravet om gode nok sentrale lønnstillegg. Selv om det kan være krevende for enkeltbedrifter som sliter kan vi ikke holde igjen alle de andre ansatte som jobber i bransjer og virksomheter som går godt, sier Anneli Nyberg, leder for YS Privat.

- Det kan virke som om NHOs medlemsbedrifter har glemt at de ansatte er den viktigste forutsetningen for verdiskapningen, mener Nyberg.

Rema og hotellvirksomhet

Det første streikeuttaket vil føre til at offshoreselskapene Beerenberg og Bilfinger med ca. 500 medlemmer blir tatt ut i streik. Disse arbeider i hovedsak med isolasjon, stillas og overflatebehandling. Dette får ingen umiddelbar sikkerhetskonsekvens, men store økonomiske virkninger. I tillegg vil klargjøring av biler levert av Harald A. Møller i stor grad vil stoppe opp.

Store hoteller i Oslo vil få svært begrenset drift. Medieselskapet Schibsted vil miste tilgangen til en rekke back-office funksjoner. Felleskjøpet Agri SA kan komme til å måtte stenge mange av sine butikker fra Bodø i nord til Halden i sør.

En opptrapping fredag vil føre til at Remas butikker ikke får påfyll av varer, at ytterligere butikker i Felleskjøpet Agri SA må stenge og at pakker som sendes med PostNord ikke kommer frem.

Powered by Labrador CMS