LITE SJARMERENDE: Dørgende kjedelig, mener DRM24 om årets russ - ansiktsmaling til tross.

Tidenes slappeste russetog

LEDER: Med fare for å gjenta noe som er sagt mange ganger før: Har ikke russen mer å tilføre det offentlige 17. mai-programmet kan man legge ned hele «sulamitten».

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av publikummere hadde møtt frem langs togruta på Bragernes - ytterst få vil trolig mene at man fikk noe ut av ventetiden på årets russekull - muligens med unntak av de få barna som fortsatt synes det er stas å samle russekort med tvilsomme budskap.

Søvnig, sliten og bakfull russ, som endelig har nådd det som for elevene i dag er selve høydepunktet etter tre års videregående skole - og som attpåtil har blitt sulteforet på alt som heter fest og moro gjennom hele pandemien - fremstod i all hovedsak som de måtte pine seg motvillig gjennom sentrumsgatene i en slags tvangsmarsj.

Det ytterst lille man kunne ane av kreative innslag med et eller annet slags budskap, var så lite og så dårlig, at det inntrykket man stod igjen med var at også russen selv helst skulle ønske at de var et helt annet sted og kunne bruke tiden på noe mer fornuftig.

Årets antiklimaks på 17. mai ble den hittil beste søknaden vi har sett om historiens siste russetog i Drammen.

Til russens forsvar skal det sies at de som bestemmer sånt, trolig har satt en effektiv stopper for alt fra motorisert ferdsel til trillebårer og ellers mer vågale påfunn som mange vil mene hører hjemme i russetoget. Og der må 17. mai-komiteen, kommunebyråkrater og politiet ta sin del av ansvaret. Men når et par papp-plakater og et A4-ark oppsummerer hele avgangstrinnet for drammensrussen, står det virkelig dårlig til med fantasien (og innsatsen) - og det gjør ihvertfall ikke håpet bedre for kullene som kommer etter.

Om russen selv ikke greier
å holde på interessen i toget, må man gjøre noe annerledes for at denne tradisjonen skal ha livets rett. I fraværet av de gode, gamle russebilene, kunne i det minste russens store stoltheter, russebussene som det brukes millioner av kroner på, vært et blikkfang å vise frem for innbyggerne i russetoget? Lemp litt på kravene, få de på rekke og rad med politikortesje, røyk, lyd, lys og dansende russ - og få tilbake litt av det rullende showet.

HER GÅR DET ET RUSSETOG: Ikke lett å få øye på russetoget anno 2023.

Selv uten forventninger ble årets russetog en seigpining av dimensjoner og et foreløpig lavmål i en nedadgående kurve hva angår russetogene her i byen. Hadde det ikke vært for Gryting-brødrenes 17. mai-show på torgscenen som pisket opp stemningen ved russens «målgang», hadde ventetiden ved Bragernes Torg vært totalt bortkastet.

Årets antiklimaks på 17. mai ble den hittil beste søknaden vi har sett om historiens siste russetog i Drammen.

Hva skjedde? En rask kikk i arkivet viser at vi ikke skal lenger tilbake enn 2016 før vi hadde «skikkelig» russetog i Drammen:

Powered by Labrador CMS