Nyttårsværet: Ekstremt snøvær

Myndighetene advarer mot vær- og føreforholdene på sørlige deler av Østlandet nyttårsaften. 

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Kraftig snøvær og sterk vind vil påvirke trafikken i Sør-Norge nyttårsaften.

- Søk trafikkinformasjon, kle deg godt og kjør forsiktig hvis du må ut på veiene, er rådet fra Statens Vegvesen.

Fra søndag formiddag til tirsdag formiddag ventes svært mye snø i Agder og sørlige deler av Vestfold og Telemark. Toppen kommer nyttårsaften. I Drammen er det ventet omlag 30 centimeter i perioden. Mest kommer 1. nyttårsdag.

Lenger sør kan det falle opp mot en meter snø. I kystnære strøk i Agder kan nedbøren i perioder komme som sludd eller regn, og vinden langs kysten kan bli opp mot sterk kuling.

Oppfordring til trafikantene

Tore Jan Hansen i Statens vegvesen har i formiddag hatt møte med alle veieiere, meteorologisk institutt og politiet for å forberede seg på snøværet.

Nyttårsaften ser ut til å bli kvelden og natten med de verste kjøreforholdene i Agder. Med 10 cm snø i timen vil det ikke være mulig å holde mengdene unna.

- Dette er ekstreme nedbørsmengder som gir vanskelige kjøreforhold, sier Hansen. - Vi er godt forberedt, men med slike mengder er vi avhengige av hjelp fra trafikantene. Dersom alle begrenser kjøringen til det nødvendige, er mye gjort. Det jeg frykter mest er nyttårsgjester i pent tøy som blir sittende i en kald bil i kø, sier han.

Verst ved kysten, men vær forberedt på stengte fjelloverganger og kolonnekjøring

Snøfokk og vind i fjellet kan føre til vanskelige kjøreforhold, kolonnekjøring og i verste fall stengte fjelloverganger i Sør-Norge.

– Sjekk status for fjellovergangene på www.vegvesen.no/trafikk/fjelloverganger før du legger ut på tur. Her kan både sjekke status og sannsynligheten for at fjelloverganger og andre værutsatte strekninger blir stengt på grunn av uvær, opplyser Tore Jan Hansen.

Førers ansvar å vurdere om det er forsvarlig å kjøre

Alle veieiere er godt forberedt på været som kommer og vil være ute med sine mannskaper. Statens vegvesen, Nye veier, fylkeskommunene og politiet ber allikevel alle om å beregne ekstra tid til transport og kjøring, og vurdere om reisen i det hele tatt er nødvendig.

- Mye nedbør i form av snø, sludd, regn og kraftig vind vil gjøre at det kan være vanskelig å holde standarden på veien, sier Tore Jan Hansen.

Han minner om at det er førers ansvar å vurdere om det er forsvarlig å kjøre. Med finkledde nyttårsgjester i bilene anbefaler han at alle tar med seg ekstra og varmt tøy, og varm drikke og eventuelt litt mat til barna.

- Følg med på værvarslene der du skal kjøre og sjekk trafikkmeldingene på vegvesen.no/trafikk så du er forberedt, oppfordrer Tore Jan Hansen i Statens vegvesen.

Powered by Labrador CMS