BARNEHAGESJEF: Thomas Larsen Sola i Drammen kommune.

Vil ikke innføre løpende opptak til barnehagene

Rådmannen anbefaler politikerne å fortsette med ett årlig hovedopptak. Begrunnelsen er økonomi.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Etter bråket rundt barnehagenedleggelser og kapasitet tidligere i år, var blant annet ventelister og plassbehov et av kjernespørsmålene.

19. oktober skal politikerne i Hovedutvalg for oppvekst og utdanning 19. oktober ta stilling til hvorvidt kommunen skal fortsette med dagens ordning, som innebærer at mange som ikke søker innen den årlige fristen for opptak, i verste fall kan bli stående uten barnehageplass i over et år. Før årsskiftet stod det 232 barn på venteliste i Drammen.

I sin innstilling til saken ønsker rådmannen å videreføre dagens ordning. Et alternativ med løpende eller flere opptak i året vil koste kommunen penger i form av antatt økt bemanning og ansatte - samt risiko for at plasser blir stående ledige, ifølge rådmannen.

- Det er mulig å innføre flere opptak i året, men antallet barnehageplasser som tildeles i hovedopptaket må da reduseres slik at det er ledige plasser gjennom året, eller bemanningen gjennom året må økes. Det kan også bety økt administrasjon, skriver rådmannen i sin innstilling.

Barnehagene får i dag tilskudd etter hvor mange barn de til enhver tid har inne. Og ledige plasser beregnes utifra antall ansatte, ikke utifra barnehagens areal.

- Fordel for befolkningen, ikke kommunen

Rådmannen påpeker i sin vurdering at «det med tanke på tilbud til befolkningen vil være en fordel å kunne tilby barnehageplass uansett når på året en familie kommer flyttende eller får behov for barnehageplass. Det vil være med på å bidra til at kommunen er attraktiv for småbarnsfamilier».

Men:

- Det er imidlertid ikke ønskelig at dette øker kostnadene til drift av de kommunale barnehagene. Det vil kreve større ressurser og øke de administrative oppgavene ut over det kommunen har ressurser til.

Drammen kommune praktiserer i dag supplerende opptak etter hovedopptak, for plasser som blir ledige i løpet av året, og har nylig opprettet en nettbasert oversikt over hvor det til enhver tid er ledige plasser i kommunen.

– Vi ønsker å gi foreldrene god oversikt over hvor det er ledige barnehageplasser til enhver tid, uttaler kommunalsjef for barnehage og skole, Thomas Larsen Sola.

Powered by Labrador CMS