BLE UPOPULÆR: Ståle Sørensens forslag falt ikke i god jord i årets første kommunestyremøte.

Vil reversere kommunestyret til bystyre:
- Misforstått snillisme

- Jeg fikk noen stygge blikk av Sigurd Syvaldsen (Ap) før møtet i dag, sa Sørensen med henvisning til sin tidligere partikollega og Nedre Eiker-bauta, før han kastet ut tidenes brannfakkel på tampen av kommunestyremøtet.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Jeg har ikke fremmet dette forslaget for å provosere, men det betyr noe hva man kaller seg, og de som mener at dette er en tulledebatt mener jeg tar fullstendig feil, fortsatte Sørensen på talerstolen, og henviste til forslaget han stilte i en interpellasjon.

- Drammen er en by med mange hundre år gammel historie, det handler om identitet, og det å ha bystatus og et bystyre er noe å bygge videre på. Jeg tror by er attraktivt. Det er en kortslutning at byer ikke bryr seg om sitt omland eller at bystyret ikke kan handle om distriktrene. Når Vadsø, Kragerø eller Haugesund klarer å ha et bystyre må også vi kunne klare det.

- Bystyret kan være en samlende greie for hele Drammen. Det er misforstått snillisme å ikke se på Drammen som en by og oss selv som et bystyre, sa Sørensen.

SKEPTISK: Ordfører Monica Myrvold Berg tok en prat med sin varaordfører i en pause, og brukte saksbehandlingsreglementet for interpellasjoner til å gi kommunestyret muligheten til å avvise hele interpellasjonen uten at Sørensen fikk tatt opp forslaget til debatt.

Ville ikke behandle saken

Flere partier, deriblant Høyre, ville ikke behandle saken Ståle Sørensens interpellasjon i det hele tatt i avstemningen. Men flertallet lot Sørensen, nå uavhengig representant etter bruddet med Ap, få legge fram sin interpellasjon om å tilbakeføre det gamle bystyrenavnet, istedenfor kommunestyre, slik det ble hetende etter kommunesammenslåingen med Nedre Eiker og Svelvik etter vedtak i den såkalte fellesnemda.

- Du får inntil tre minutter, sa ordføreren til Sørensen.

Og det manglet ikke på kritiske røster etter at Sørensen hadde lagt fram sine byvisjoner. Høyres Fredrik Haaning mente det var «utidig å komme med forslaget nå av hensyn til gamle samarbeidspartnere og nå ektefeller».

- Vi mener rett og slett at det er unødvendig. Vi har bystatus, men nå snakker vi om kommunestyre eller bystyre. Som tidligere medlem av Drammen bystyre og «gammel-drammenser» burde jeg applaudere forslaget, det høres liksom litt finere ut, men vi er i en kommune som består av tre gamle kommuner og har store arealer som ikke kan defineres som by. I kommuneloven er det dessuten ikke noe som heter bystyre, selv om noen velger å kalle det det, sa Haaning (bildet).

- Jålete

Frp's Kristin Løvaas Gjerde kalte det hele en «snodig sak» og mente det handlet om status for politikere.

- Vi opplever det nok som litt jåleri å engasjere seg dypt i dette, og at det høres finere ut å kalle seg for bystyrerepresentant enn kommunestyrerepresentant, sa Gjerde, og fikk støtte fra Venstres Herman Ekle Lund.

Også Krf, Senterpartiet og SV stilte seg i rekken av partier som mente at det mest fornuftige var å beholde kommunestyrenavnet.

- Vi har faktisk to byer i kommunen vår, samt flere tettsteder. Dette er i realiteten ikke en definisjon som finnes lenger men en levning fra fortiden, og det kan ikke være noe tvil om at det eneste riktige blir å kalle det kommunestyre, sa Senterpartiets Simon Nordanger.

Arbeiderpartiet stilte seg også inn i rekken av kritiske røster, og lot Nedre Eiker-fraksjonen svare ut partiets standpunkt.

- Jeg var ikke klar over at det å ha et kommunestyremøte var mindre fint enn et bystyre, sa Ap's Tonje Enersen.

Uansett, det ble ingen votering over forslaget i kommunestyret - saken vil saken løftes frem for behandling i formannskapet - men det fremstår nokså åpenbart at den ikke levnes store muligheter for overlevelse der heller.

JÅLETE: Det var attesten fra Frp's Kristin Gjerde.
RISTET PÅ HODET: Det var flere på Ap-benken som fnøs av Ståle Sørensens by-visjoner, deriblant Thor Sigurd Syvaldsen.
Powered by Labrador CMS