5 av 10 vil fyre mer med ved enn før - frykter rekordmange pipebranner

Publisert

NORGE: I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 47 prosent at de vil fyre mer med ved enn før til vinteren på grunn av de høye strømprisene.

– Vi frykter rekordmange pipebranner i vinter, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

I fjor økte antall pipebranner med 38 prosent i forhold til de siste fem år, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap, DSB.

– Allerede i desember i fjor, med strømprisene på vei opp, ble det registrert 388 pipebranner av DSB, det høyeste månedstallet på mange år. Nå har folk hamstret ved for å spare penger, det er utsolgt flere steder, og strømprisene er langt høyere, men det er ikke all ved som er like bra å fyre med. Er den ikke tørr nok, og du fyrer med for fuktig ved og lite trekk, danner det seg beksot i pipa som lett tar fyr og starter en pipebrann, sier Brandeggen som er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Høyest andel i barnefamilier

I spørreundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov i september, er det barnefamiliene som har den høyeste andelen hvor hele 60 prosent svarer at de vil fyre mer enn før med ved.

Det ble i fjor registrert rekordhøye 1650 pipebranner, viser tall fra DSB. Flest i Viken (423) foran Innlandet (245), deretter Vestfold og Telemark (235).

– I tillegg kommer en rekke skjulte pipebranner som ikke blir oppdaget før feieren kommer på besøk. Det er ikke for ingenting at lokale brannvesen pålegger bruksforbud av piper etter tilsyn, og mange pipebranner kunne trolig vært unngått hvis folk bare hadde fyrt mer riktig, altså kun med tørr og ubehandlet ved. Slokking av pipebrann bør du uansett overlate til brannvesenet, så det tryggeste er å ringe 110 hvis du oppdager pipebrann, sier Brandeggen.

Slik kan du oppdage pipebrann:

  • Høy knitring eller buldring fra pipa er tegn på pipebrann.
  • Flammer eller gnistrer fra pipa.
  • Mye tett og tykk røyk fra pipa.
  • Veldig varm pipe eller sterk varmelukt fra pipa.

Slik fyrer du riktig:

  • Bruk tørr ved. Du kan sjekke om den er tørr ved å slå to vedbiter sammen. Våt ved avgir da en dump lyd, mens tørr ved avgir en smellende lyd som når et balltre treffer en ball.
  • Sørg for god trekk. Dårlig trekk øker utslippene, og du taper energi opp pipen. Først når ildstedet er varmt, etter minst ti minutter, kan du gradvis skru ned luftinntaket på ovnsdøren.
  • Tenn opp fra toppen av veden. Ja, du leste riktig. Tenner du opp på toppen av veden med en opptenningsbrikett, vil du redusere utslippene av partikler. Dette fungerer best på nye ovner, men kan også brukes på gamle.
  • Tenn opp med små, tørre vedstykker først.
  • Ikke brenn ovnens bruksanvisning. Om du har kjøpt ny ovn, les hvordan du bruker den.
  • Ikke brenn søppel.
Powered by Labrador CMS