Advarer mot «omreisende håndverkere»

— Ikke kjøp håndverktjenester på døra, det kan koste deg dyrt, advarer politiet.

Publisert Sist oppdatert

ØSTLANDET: Det sier leder for A-krimsenteret i Tønsberg, Astrid Hygen Bakken.

— Dette er aktører som bevisst ikke betaler skatter og avgifter, mens forbrukerne sitter tilbake med - i beste fall - dårlig utført håndverksarbeid. I mange tilfeller er også håndverkerne ansatt på svært dårlige vilkår, med lav lønn og dårlige eller ingen rettigheter, sier Hygen Bakken.

A-krimsenteret har allerede mottatt konkrete tips om omreisende håndverkere i regionen.

— Ofte oppsøker håndverkerne eldre mennesker og tilbyr husvask, renoverings- eller fasadearbeid mot forskuddsbetaling. Underveis i arbeidet finner de det de mener er flere «nødvendige utbedringer» som må gjøres, slik at sluttsummen blir mye høyere enn først avtalt, sier senterlederen.

Truer og presser

Det er også rapportert om kunder som føler seg truet eller presset. Ofte kan arbeidet som utføres være av dårlig kvalitet, og i noen tilfeller blir ikke arbeidet ferdigstilt før håndverkerne forsvinner.

— Vi har tidligere avdekket saker hvor kunder blir forledet til å betale alt for mye for tjenestene de bestiller og at de kan bli lurt til å betale flere ganger for samme tjeneste eller rett og slett blir presset til å ta ut penger til virksomhetene som jobber for dem, sier Hygen Bakken.


— Vi vet at eldre mennesker med enebolig er spesielt utsatt for besøk av slike håndverkere, som ofte gjør kartlegginger i forkant. Vi oppfordrer derfor alle til å hjelpe oss med å spre budskapet videre dersom de har foreldre eller besteforeldre med enebolig, avslutter senterlederen.


Råd fra A-krimsenteret til deg som forbruker:

  • Ikke ta imot tilbud fra håndverkere som ringer på døra
  • Ikke kontakt virksomheter som har lagt løpesedler i postkassen
  • Sjekk om virksomheten er MVA-registrert
  • Ikke betal kontant
  • Ikke betal forskudd
  • Ikke forskutter kjøp av materialer m.m. – verken kontant eller per bank
  • Ikke bli med til minibank for å ta ut penger
  • Se handlehvitt.no for flere tips
Powered by Labrador CMS