GULLET GLAPP: Simen Nordahl-Olsen og resten av Drammen bandy var allerede historiske før finalen, men det ble ingen «the double» etter årets store bandyfest foran 1.232 tilskuere på Bærum Idrettspark (Rud/Hauger).

Stabæk snappet NM-gullet fra Drammens seriemestere

To 5-0-kamper mot Stabæk i serien til tross - det ble et historisk antiklimaks for Drammen Bandy etter å ha blitt beseiret 4-2 av en revansjesugen, regjerende norgesmester - i klubbens første NM-finale lørdag kveld.

Klikk på vinduet for å se kampen i reprise!

BÆRUM: Drammen kunne tidligere i år feire et historisk seriegull - og lørdag kveld skulle de spille NM-finale for første gang. Kunne de ta «the double» mot et Stabæk-lag som spilte sin 17. NM-finale på rad?

Ingrediensene før årets store bandyfest sørget ihvertfall for et formidabelt oppmøte av tilreisende bandysupportere fra Drammen, hvor flere busslaster med drammensere ble kjørt rett fra oppvarming på Dickens til Bærum med bluss, fyrverkeri, bannere og heiarop en cupfinale verdig.

Totalt sørget 1.232 tilskuere, pent vær og et flott rigget arrangement for en av de mest stemningsfylte og minneverdige NM-finalene på mange år.

Finalenerver mot rutine preget spillet

Ute på banen skulle lagene følge hverandre tett og lenge uten mål i en jevnspilt første omgang, men hvor Stabæk, som har hentet inn flere super-reserver, fikk et lite overtak innledningsvis.

En blanding av hva som kan ha vært finalenerver og taktisk god gjennomføring fra Stabæk hindret Drammen i å dominere banespillet og bygge opp angrepene slik vi har sett tidligere i sesongen.

Mot slutten av første omgang fikk imidlertid Drammen en god periode hvor de skapte flere målsjanser og burde tatt ledelsen, men isteden skulle et effektivt og solid defensivt Stabæk få to kjappe scoringer like før pause - og det ble klart at det ikke skulle bli noen ny 5-0-seier drammenserne.

BLE PAKKET INN: Drammens hurtigtog Mathias Farnes og Marius Mørch Andersen, som begge er to av kongerikets farligste angrepsvåpen, ble ofte satt ut av spill og preget derfor spillet i mindre grad enn vanlig.
1-0: Stabæk satte sin første scoring på lekkert vis i drammensmålet.

Høy temperatur - få mål

I andreomgang tok kampen fyr for alvor, og med stadig høyere temperatur og innsats bølget frem og tilbake med sjanser begge veier. Nok en gang var det imidlertid Stabæk som skulle få to kjappe scoringer, den siste på straffe, og Drammen måtte presse fremover på banen for å score mål.

Drammen-toppscorer Even «gjedda i sivet» Thiseth svarte på tiltale og ga nytt håp til Drammen med 4-1-redusering - til store glede for fanklubben med egen banner på gjerdet bak mål.

DAGENS SUSER: Drammens Thomas Stærkeby levde opp til etternavnet da han presterte å skyte ballen gjennom gitteret til Stabæks målvakt på en vanvittig fulltreffer - og kampen måtte stoppes for å få ballen løs.

Det var periodevis mange tøffe bataljer, og til sammen 100 utvisningsminutter (50 til begge lag) - samt en hoveddommer som måtte byttes ut med fjerdedommer etter å ha fått ødelagt skøyta (!) i tumultene.

Mest ampert ble det ikke uventet i siste halvdel av andre omgang da Drammen presset på for reduseringer, men Stabæk lyktes godt med å sabotere Drammens forsøk på en sluttspurt, og fikk mange avbrudd i spillet. 4-2-reduseringen til Drammen (Marius Mørch Andersen) kom ikke før på overtid, til tross for en del gode muligheter - og finaledebutantene fra Drammen måtte se tiden og håpet om utlikning renne ut.

Det var periodevis folksomt på utvisningsbenkene, her er det brødrene Mørch-Andersens som holder benken varm.

Stabæk skapte også flere sjanser og en rekke cornere i sluttminuttene, og totalt sett var det lite å si på at Stabæk til slutt dro i land seieren - og en fortjent revansje - i en for det meste jevnspilt affære på Bærum Idrettspark.

Publikumskampen, den vant imidlertid Drammen soleklart!

NY KONGEPOKAL: Stabæk-kaptein Jesper Tho og landslags-veteran Nicolai Jensen med nok en kongepokal til premieskapet.

- Ikke noe å skamme oss over

Drammen-trener Mathias Stavis synes ikke Drammen gjorde noen dårlig kamp, men var naturligvis skuffet med antiklimakset like etter kampslutt.

- Vi ønsker jo selvsagt å gi alle drammenserne som har møtt opp her et gull, men synes ikke vi gjør noe å skamme oss over. Det er nok mer Stabæk som imponerer i dag enn at vi gjør så mye feil, oppsummerte Stavis overfor DRM24.

- Det er vår første finale og det kan være at erfaring og de tingene der spiller inn. Alt i alt har vi hatt en kjempesesong, men vi får bygge stein for stein, sier Stavis.

TRØSTEPREMIE: Drammen Bandys Marius Mørch Andersen med trofeet for Årets spiller - stemt fram av andre spillere i eliteserien.

Keeper-karrieren over?

Drammens mangeårige sisteskanse Oliver Hereta føler at de startet kampen godt, men at laget ble stresset av sjansesløsing og slapp Stabæk inn i matchen igjen.

- Jeg synes vi gjør det litt for lett for dem, og at Stabæk vinner fortjent. Nå blir det bare å legge denne kampen bak oss og være sykt stolte over en bra sesong, sier eldstemann på Drammen bandy, målvakt Hereta (bildet) til DRM24.

Veteranen stod en meget solid kamp og forteller at han hadde en god følelse i kroppen i finalen, men om han fortsetter jakten på nye trofeér neste sesong eller legger keeperhandskene på hylla, er foreløpig usikkert.

- Da må jeg hjem i noen kraftige forhandlinger først tror jeg. Dette laget har uansett en god fremtid foran seg, sier bandypappa og NM-sølvvinner Hereta.