Hokksunds mest spesielle bolig til salgs

Falchegården i Gamle-Hokksund er lagt ut for salg. Deler av bygningsmassen er fra 1760, og den historiske tomta kan nå bli din for 8,3 millioner.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Falchegården i Storgata i Hokksund er lagt ut til en prisantydning på 8,3 mill. kroner. Det er det samme som verditaksten lyder på ifølge salgsprospektet fra DNB.

Den spesielle gården er restaurert i senere tid, og er ifølge salgsprospektet «en særpreget boligdrøm med inspirasjon som strekker seg over flere tidsepoker».

Ekteparet Bjørn og Lynn F. Johansen overtok gården i år 2000 det er takket være deres genuiene interesse for kulturhistorie som det er gjennomgått restaurering, renovering og generell oppussing med bevaring av alt fra vitale bygningsdeler, overflater og innredning til mindre detaljer.

Falchegården har noen helt unike detaljer og en spennende historie. Det er lagt ned mye tid og omhyggelig restaurering i årenes løp og den nærliggende beliggenheten til elven skaper en helt egen atmosfære. Den nydelige hagen er en liten oase i seg selv. Her er det mange fine områder hvor det er lett å se for seg lune og avslappende sommerdager eller store sosiale selskap. De flotte detaljene i mange av rommene skaper en helt egen stemning og gir en unik mulighet til å skape et hjem, eller kanskje drive en virksomhet, med en sjarm og en historie utenom det vanlige.

Bygningen er i dag seksjonert i to seksjoner, men har vært i benyttelse av èn eier i senere år. Første etasje har en god planløsning og innholder to store peisestuer (kan deles til flere rom), kjøkken, mellomgang, vindfang, stue/hall, tre kontorer, stue, gang og bad. Andre etasje innholder gang, mellomgang , spisestue, stue, kjøkken, bad, soverom, disponibelt rom, kontor og wc.

Man finner mye interessant lesing om eiendom ved et enkelt googlesøk. Her følger et sammendrag om eiendommens historie i følge Eiker arkiv:

Falchegården ble antagelig bygd omkring midten av 1700-tallet. Den første kjente eieren var Amund Amundsen, og seinere eide Ole Rasmussen Leerberg gården i mange år. I 1831 solgte arvingene hans til garvermester Thomas Bugge Falch, som gården altså har navn etter. Ved siden av garveri, skal det i hans tid ha vært både poståpneri og apotek. Dessuten ble Eikers første herredsstyremøte holdt her, den 3. januar 1838. Omkring midten av 1800-tallet drev garverens døtre, Karen og Dorothea, landhandleri i Falchegården. I 1866 ble den overtatt av landhandler O.Fjerdingstad, og i 1906 overtok J.H. Bølgen denne forretningen. På denne tiden var landmåler Peder Aas leieboer i gården, og hans datter og svigersønn, Ragnfrid og Birger M. Huseby, kjøpte gården i 1935. Ragnfrid Huseby bodde der til hun døde i 1999. Fra tidlig 1900-tall har gården vært brukt som bolighus.

Øvre Eiker kommune har følgende informasjon i sine register: Byggetid 1760 i følge gamle skjøter. Søskenparet Falch var de første som drev butikk her. P. Aas kjøpte eiendommen i des. 1912 av konkursboet etter kjøpmann Bølgen. 1890-1913 ukjent eier. Falch har hatt forettningen frem til 1890.

LES OGSÅ: Selger herskapsvilla for 22 millioner

Fra salgsprospektet kan vi lese følgende:
Powered by Labrador CMS