1.000 smittet på tre dager: - Viruset må etableres i befolkningen

- Går nå over i ny fase, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: De første tre dagene denne uka er det rapportert om 1.044 nye smittetilfeller i Drammen. Omlag 90% er Omikron-varianten, opplyser Drammen kommune.

Det er ny smitterekord med god margin. Smittevernoverlege Einar Sagberg uttaler at vi nå er «på full fart inn i den varslede vinterbølgen.» Sagberg mener vi nå må slå oss til ro med at de fleste vil bli smittet.

– Vi går nå over i en fase hvor viruset må etableres i befolkningen som en del av de luftveisvirusene som sirkulerer, sier Sagberg.

FHI nye risiko- og modelleringsrapporter vurderer at store deler av befolkningen vil smittes med omikronvarianten i løpet av de neste månedene.

- Alle data man har så langt viser at sannsynligheten for å bli alvorlig syk av omikronvarianten er betydelig lavere enn for delta og at vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig sykdomsforløp, men mindre mot smitte, sier Sagberg.

Venter endring i smitteverntiltakene

Regjering har varslet pressekonferanse torsdag kveld og det er ventet at det da kommer justering av smitteverntiltakene.

- Det vil fortsatt være behov for å ha tiltak for å hindre at for mange blir smittet samtidig slik at sykefraværet ikke blir for høyt til at vi klarer å holde viktige samfunnsfunksjoner i gang. Det vil fortsatt være noen som blir alvorlig syke av viruset – og blir mange nok smittet samtidig vil det også bli flere som blir alvorlig syke slik at kapasiteten på sykehusene igjen blir presset, sier Sagberg.

Powered by Labrador CMS