FHI-topp: - Alt kan åpnes

FHI-overlege Preben Aavitsland erklærer at «frihetens øyeblikk» nærmer seg. - Viruset gjør nå mye mindre skade. Da kan også skadelige tiltak mot viruset fjernes. De fleste har innsett at det har liten hensikt å skyve epidemien foran oss, uttaler pandemi-professoren.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: I et blogginnlegg tar Aavitsland til orde for full gjenåpning. Samtidig går han hardt ut mot bruken av coronapass.

- Snart er det på tide at folk selv tar ansvar for testing, isolering og varsling av nærkontakter, og de igjen kan selv kan ta ansvar for å følge med på symptomer og teste seg, uttaler Aavitsland.

Foreløpig har det imidlertid ikke kommet noen nye signaler fra regjeringen om å slippe helt opp - eller nye lettelser for den saks skyld. Det skal først vurderes i starten av februar.

Det påpeker også Aavitsland i sitt blogginnlegg.

- Utviklingen i EU bør skremme. Der er ulikheten i ferd med å gro fast. Passersedler skal kreves ved grensepasseringer i lang tid framover; det er ingen tegn på at politikerne vil avslutte ordningen.

Den formen for pandemihåndtering synes Aavitsland, som også er professor ved Pandemisenteret på Universitetet i Bergen, lite om.

- Folk må bestemme selv hvor mye de vil skjerme seg

- Alt kan åpnes, så kan folk heller bestemme selv hvor mye de vil skjerme seg. Slutter vi med karantene, gult og rødt nivå på skolene, og å holde oss hjemme med bare lett forkjølelse og negativ test, vil fraværet på skoler og arbeidsplasser reduseres betraktelig, uttaler han.

Folkehelseinstituttet har foreløpig ikke kommet med noen offisielle uttalelser i nærheten av hva Aavitsland her legger for dagen.

FHI har imidlertid fra offisielt hold utrykt skepsis mot bruken av coronapass, som regjeringen nå jobber med en ordning for. Aavitsland slakter forslaget, og mener coronapass ikke bremser epedemien:

- Epidemiens gang endres lite av å behandle voksne uvaksinerte annerledes enn vaksinerte. Ønsket om coronapass nå er den største truende ulikheten, skriver han.

Powered by Labrador CMS