Starter vaksinering av 16-17-åringer allerede over helga

I Lier har kommunen satt av dager neste uke, og sender ut innkallinger allerede på fredag 20. august.

Publisert Sist oppdatert

LIER: Lier kommune er nok en gang raskest ut av startblokkene i vaksinekappløpet, og opplyser torsdag ettermiddag at ungdommer ned til 15 år tilbys vaksinering allerede fra neste uke.

- Liunger som i løpet av dette året fyller 16 og 17 år, får nå tilbud om koronavaksine. Vi har satt av onsdag og torsdag i uke 34 til vaksineringen, uttaler kommunen.

Også Øvre Eiker er i gang med forberedelsene for vaksinering av tenåringene.

- Vaksineringsdag for 16- og 17-åringene blir allerede 1. september i Øvre Eiker. Kommunen oppfordrer de unge til å registrere seg i Helseboka, uttaler kommunen.

Drammen har ikke kommet med noe tilsvarende informasjon om oppstart av vaksinering av 16- og 17-åringer. Etter råd fra FHI har regjeringen besluttet at alle født i 2004 og 2005 skal tilbys koronavaksine.

I Lier er det cirka 680 personer som tilhører denne gruppen. Innkallingene sendes ut i løpet av fredag 20. august.

- Vi har valgt å kalle inn ungdommene på slutten av dagen for å ta hensyn til skoledagen deres, sier Heidi Kristin Ringstad, prosjektleder for koronavaksinasjonsprogrammet i Lier kommune.

Innkallingen sendes via helsenorge.no og må bekreftes innen 48 timer.

- Vi anbefaler derfor liungene i denne aldersgruppen om å følge med på helsenorge.no, sier Ringstad.

LES OGSÅ: Nå skal 16- og 17-åringene vaksineres

Får Pfizer-vaksinen

FHI har gitt kommunene beskjed om at de så langt det er mulig bør tilby Pfizer-vaksinen til 16- og 17-åringene, fordi det er mest erfaring fra bruk av denne vaksinen på den nevnte aldersgruppen. Dette er imidlertid ikke et krav, og vaksinene fra både Pfizer og Moderna er godkjent til bruk fra 12 år.

Ungdommene som kalles inn til vaksinering i Lier 25. og 26. august vil få Pfizer-vaksinen. Kommunen kan imidlertid ikke garantere at personer i denne aldersgruppen får Pfizer dersom de ikke kan møte til oppsatt vaksinasjon 25. eller 26. august. Dette henger sammen med leveransene av vaksiner fremover.

- Jeg håper 16- og 17-åringene i Lier takker ja til vaksinen. Vi vet at unge voksne er utsatt for smitte, fordi de har et stort kontaktnett. Jeg er veldig glad for at vi endelig kan tilby denne gruppen vaksine, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.

Intervall mellom dose 1 og 2

FHI anbefaler et intervall på 8-12 uker mellom første og andre dose for 16-åringer og 17-åringer.. Årsaken til det er at unge har svært god immunrespons på vaksinen, og vil være beskyttet mot alvorlig sykdom etter første dose. I Lier blir det et åtte ukers intervall for denne gruppen.

LES OGSÅ: Fremskynder dose to for alle i Lier

Powered by Labrador CMS