Stenger skolene i Drammen med én dags varsel

Hjemmeundervisning fra og med torsdag, til etter nyttår. SFO/AKS holder også stengt, og barnehagene får redusert åpningstid.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Et samlet formannskap vedtok i et ekstraordinært formannskapsmøte tirsdag ettermiddag å stenge alle skolene i grunnskolen (barneskoler og ungdomsskoler) i Drammen fra og med torsdag 16. desember til og med tirsdag 21. desember med bakgrunn i frykt for smittespredning.

Elevene skal i den perioden de egentlig skulle vært på skolen, ha digital hjemmeundervisning fra 1. trinn til og med 10 trinn.

Skolefritidsordningen (SFO/AKS) holdes stengt fra torsdag 16.12.21 til og med torsdag 30.12.21, men vil i perioden vært åpen for sårbare barn og barn som har begge foresatte i samfunnskritiske yrker.

Redusert åpningstid i barnehagene

Barnehagene i kommunen vil i samme periode ha kortere åpningstid, redusert til 7,5 timer, og inntil videre holdes på gult nivå, men vil ha ordinær åpningstid for barn der begge foreldre ha samfunnskritiske yrker til og med 30. desember.

Rådmannens opprinnelige forslag til vedtak innebar at man ville gjennomføre digital undervisning fra mandag 20. desember. Det ble tirsdag endret til torsdag 16. desember. Dette fikk full oppslutning fra politikerne.

Som Høyres Fredrik Haaning oppsummerte:

- Dette er nok noe mange vil være glade for på vei inn mot jula, men det blir selvsagt også veldig vanskelige for mange.

Også Lier vedtok en tilsvarende stenging av grunnskolene med hjemmeundervisning tidligere på dagen tirsdag. VGS fortsetter som på rødt nivå som vedtatt av regjeringen.

Strengere enn nasjonal vurdering

Beskjeden om nedstenging av skolene i Drammen skjer dagen etter at regjeringen mandag kveld innførte gult nivå på alle landets skoler med forsterkede smitteverntiltak - og mulighetene for å oppgradere til rødt.

Ifølge smittevernoverlege i Drammen kommune, Einar Sagberg, vurderte man det dithen at det var grunn til å overprøve regjeringens vedtak i Drammen som følge av «høyere enn gjennomsnittlig smittetrykk» - til tross for at vurderingen så sent som forrige uke var å holde skolene på grønt nivå.

- Hvorfor var det ikke tilstrekkelig med gult eller rødt nivå?


- Konsekvensen av det smittetrykket vi ser nå, er at veldig mange klasser bli affisert av smitten. Tanken er å få en litt lenger periode uten kontakt mellom elever for å redusere smittetrykket så vi kan åpne for en mer normal hverdag etter nyttår, sier Sagberg.

- Er det utelukket å fortsette med hjemmeundervisning etter nyttår?

- I den situasjonen vi er nå er det vanskelig å utelukke noen ting, men vi vurderer det nok dithen at det ville være naturlig å starte opp på nasjonalt nivå igjen da, sier Sagberg.

Ville ikke stenge enkeltskoler

Ifølge Sagberg har man vurdert å stenge ned enkeltskoler, men kommet til at det var mest fornuftig å håndtere hele kommunen over samme lest.

- Det er vanskelig å forutse hvor neste utbrudd kommer, og når det kommer berører det fort veldig mange. Når man først stenger ned fordi man har mye smitte et sted er man ofte litt sent ute.

- Men det er også enkeltskoler helt uten smitte som nå rammes?


- Ja, det vil det være. Men det er generelt mye smitte på mange skoler nå, og det er flere skoler med smitte enn skoler uten smitte, sier Sagberg.

- Dere møter dere selv litt i døra nå med tanke på strategien som ble kommunisert tidligere i høst om at smitten bare skulle gå sin gang blant barn og unge?

- Ja, men utfordringen nå er at smittetrykket er så stort at flere vil bli alvorlig syke, og at det vil føre til press på sykehusene. Det er også bekreftet mistanke om omikron i flere skoleklasser, sier Sagberg.

NB: Det ble kort tid etter publisering i denne saken skrevet at nedstengingen også omfattet barnehagene. Dette medførte ikke riktighet.

Slik er smitten i skoler og barnehager i Drammen siste 14 dager

Barnehage: 66 tilfeller
Barneskole: 416 tilfeller, mest fra 3. klasse. (79 tilfeller på 1. og 2. trinn)
Ungdomsskole: 100 tilfeller.
VGS: 70 tilfeller
Powered by Labrador CMS