BARMHJERTIGHETENS TRIO: Initiativtager og varehussjef for Elkjøp på Gulskogen Safi Rana (t.v) og daglig leder Simon Petterson hos Møbelringen på Åssiden overrasket Tanja Vatnås fra Blå Kors i Drammen med 30.000 kroner og gavekort til de familiene som står uten innboforsikring.

Drar i gang giverdugnad for 16 familier som mistet alt i storbrannen

- Den første familien som fikk budskapet gråt av glede, forteller Blå Kors-sjef Tanja Vatnås. Nå håper hun flere fra det lokale næringslivet følger oppfordringen fra Elkjøp og Møbelringen i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Flere av de hardest rammede familiene etter storbrannen på Fjell har ikke innboforsikring, og ble i løpet av et øyeblikk stående på bar bakke uten så mye som en tannbørste mellom hendene. Det fikk Safi Rana til å reagere.

- Jeg føler at den vanskelige situasjonen på Fjell ble litt glemt med alt som skjer i Ukraina, og veit at det er mange som har det utrolig vanskelig. Jeg bestemte meg derfor for å gjøre det jeg kunne og bruke nettverket mitt, forteller Rana.

Han har fått avsatt en sum på 30.000 kroner fra Elkjøp på Gulskogen som et startbeløp i dugnaden. Deretter tok Safi tok en telefon til Simon Petterson, Møbelringen-sjef i Drammen. Han stilte velvillig opp, og har disket opp med 16 gavekort av 5.000 kroner, som sammen med en møbel-leverandør lover meget gode priser på blant annet senger og sofaer.

- Det er om ikke annet enn start, sier Petterson, som ikke trengte betenkningstid for å bidra.

Håper flere vil bidra

Målet til Rana er at de skal greie å bidra med verdier for 50.000 kroner per familie.

Han er sikker på at flere næringslivsaktører vil kjenne sin besøkelsestid, og jobber allerede opp mot flere som har gitt positive tilbakemeldinger.

En av dem er Strømsgodset, som bidrar med gratisbilletter til seriekamper på Marienlyst for gi de som ønsker det mulighet til litt glede i hverdagen.

- Mange må starte livet på nytt

Rana kontaktet Tanja Vatnås fra Blå Kors, som har organisert mye av frivilligheten og fordelt bidrag fra ulikt hold etter brannen på Fjell. Hun kjenner derfor godt til hvor skoen trykker, og har tett kontakt med mange av de berørte familiene.

- Jeg ble helt satt ut når Safi ringte. Nå har det gått litt tid etter akuttfasen da Drammen viste seg fra sin beste side. Men det er nå når familiene skal ut av hotellene og inn i leiligheter at behovene virkelig dukker opp, forteller Vatnås.

Hun forteller at behovet er stort på alle områder.

- Noen har fått ut noe, men mye er ødelagt av vann- og sotskader og kan ikke brukes. Mange av familiene uten innboforsikring har flyktningebakgrunn og har lite fra før, og er bekymret for hvordan de skal starte livet på nytt, sier Vatnås.

Usikker fremtid

Blokkas skjebne er fortsatt uavklart med tanke på om den skal rehabiliteres eller rives. Når og om beboerne får flytte inn igjen er derfor usikkert, og mange har enda ikke fått avklart en midlertidig bosituasjon for de nærmeste månedene.

Iføgle Vatnås er det gode grunner til hvorfor mange ikke hadde innboforsikring.

- Det er mange fremmespråklige som ikke er vant til norske forhold, og kanskje ikke har forstått at man bør ha innboforsikring i tillegg til husforsikringen man betaler gjennom fellesutgiftene.

Flere av de aktuelle familiene bor i de hardeste rammede leilighetene hvor lite eller ingen ting av verdier er inntakt. For dem betyr alle bidrag enormt, spesielt for dem som har barn.

- Da jeg fortalte nyheten til en alenemamma begynte hun å gråte. Barneperspektivet er veldig viktig, for barna trenger en del nødvendig utstyr som koster penger for å kunne delta i skolehverdagen og på fritidsaktiviteter. Uten dette kan de fort havne i en situasjon med utenforskap, sier Vatnås.

Hun er rørt over den uventede støtten fra det lokale næringslivet.

- At dere viser muskler og stiller opp er vi utrolig takknemlige for, avslutter Vatnås.

FLYTTESJAU: Beboerne har nå fått adgang til leilighetene for å hente ut det som er av verdi. Det medfører mange flyttelass og mye jobb, forteller Kjell Arne Bergum og Zardad Kan Alizai, begge beboere i D-oppgangen. Begge hadde innboforsikring, og er sånn sett heldigere stilt enn en del andre.
Powered by Labrador CMS