VOLDSOMME ØDELEGGELSER: Dagen derpå ser det ut som det har vært et bombenedslag på toppen av 25-blokka på Fjell.
VOLDSOMME ØDELEGGELSER: Dagen derpå ser det ut som det har vært et bombenedslag på toppen av 25-blokka på Fjell.

Uviss skjebne for Fjell-blokka:
- Utelukker ikke riving

Det kan ta tid før man kan konkludere med riving eller rehabilitering blir svaret. I mellomtiden vil man så fort det er forsvarlig, legge til rette for at en del av beboerne kan flytte tilbake i leilighetene som ikke er direkte berørt av brannen.

Publisert Sist oppdatert

FJELL: Inntil videre er all ferdsel rundt blokka forbudt av sikkerhetshensyn. Årsaken er at det er fare for at ytterligere deler av fasaden øverst på blokka kan kollapse og falle ned.

Skadene på blokka er så store etter torsdagens brann at ingen beboerne foreløpig har fått adgang til blokka. Selv politiet har utsatt tekniske undersøkelser av sikkerhetshensyn.

Torsdag ettermiddag redegjorde aktuelle instanser for status og veien videre etter blokkbrannen dagen derpå.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">MYE NEDFALL: </span>Deler av fasaden fra taket og øverste etasje har rast ut. Å ferdes foran inngangene på blokka er fortsatt forbundet med fare.</span>
MYE NEDFALL: Deler av fasaden fra taket og øverste etasje har rast ut. Å ferdes foran inngangene på blokka er fortsatt forbundet med fare.

- Skal flytte inn igjen

Tilstede var blant annet forsikringsselskapet og styreleder i Fjellvang borettslag, Grete Frøiland, i tillegg til kommune, politi og brannvesen.

Frøiland bor selv i blokka og har midlertidig husly hos familie. En preget Frøiland gjorde det klart at inntil noe annet eventuelt blir besluttet, er målet at folk skal tilbake i leilighetene som er beboelige så fort som mulig. Før det skjer må det imidlertid en del sikringsarbeid og undersøkelser til. Torsdag formiddag var beboerne samlet til møte med kommunen på Fjell.

- Blokka kan ikke rives. Vi skal tilbake, selv om det kan ta tid med en del av leilighetene, sier Frøiland (bildet).

Hun kunne fortelle at en del beboere i blokka heller ikke har innboforsikring. Til sammen er det omlag 300 personer fordelt på 126 leiligheter som har bolig i blokka.

- Det er vondt å tenke på at mange står på bar bakke. Men hjelpen vi har fått så langt har vært fenomenal. Vi er veldig takknemlige, forteller Frøiland.

De som trenger hjelp får nå oppfølging av kommunen og NAV.

- Det første vi har fokus på nå er å avhjelpe folk i den akutte situasjonen man står i, før vi begynner på det langsiktige. Vi har fått høre mange sterke historier i dag, og jeg er spesielt imponert over det samholdet og den støtten vi er vitne til her i lokalsamfunnet på Fjell, sa ordfører Monica Myrvold-Berg til pressen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FIKK TRØST:</span> Grete Frøiland fikk trøst av ordfører Monica Myrvold-Berg, som også deltok på møtet med beboere og pressebriefen i etterkant torsdag ettermiddag. Begge var preget av stundens alvor og tragedien som rammet uten forvarsel torsdag ettermiddag.</span>
FIKK TRØST: Grete Frøiland fikk trøst av ordfører Monica Myrvold-Berg, som også deltok på møtet med beboere og pressebriefen i etterkant torsdag ettermiddag. Begge var preget av stundens alvor og tragedien som rammet uten forvarsel torsdag ettermiddag.

Forsikringsselskapet får siste ordet

Borettslaget har forsikret bygget i forsikringsselskapet Fremtind. Selskapets representant Amund Stana opplyser midlertid at hva som blir blokkas skjebne, er for tidlig å slå fast.

Før man i det hele tatt kan vurdere hva som er mest hensiktsmessig og lønnsomt, skal skadene takseres og eksperter vurdere skadeomfanget på bygningsmassen på blokka som har stått der i 50 år.

- Foreløpig har vi ikke fått lov å komme inn i bygget, men så fort vi får det vil vi sende inn ekspertise for å vurdere dette. Så det har vi ikke fått tatt stilling til foreløpig, men vi kan ikke utelukke riving, sier Stana.


Foreløpig har heller ikke selskapet noen formening om hva skadene kan estimeres til i kroner.

- Det er også omfattende innvendige skader på løsøre i tillegg til selve bygget, så det må vi komme tilbake til senere, sier Stana.

Brannvesenet opplyser at det er betydelige brannskader i toppetasjen, i tillegg til en del vannskader nedover i etasjene, men har foreløpig ingen detaljert oversikt over antall leiligheter med skader.

Det er imidlertid 14 leiligheter bare i toppetasjen, hvor mange er helt utbrent.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FIKK ORIENTERING:</span> Her forklarer brannsjef Torgeir Andersen ordføreren hvordan brannen forløp seg.</span>
FIKK ORIENTERING: Her forklarer brannsjef Torgeir Andersen ordføreren hvordan brannen forløp seg.

Bistår med å få ut eiendeler fra deler av bygget

Politiet opplyser torsdag ettermiddag at bygningen er overlevert forsikringsselskapet, og at politiet bistår beboere med å få ut viktige eiendeler fra bygget i oppgang A og B, som er den delen av lokka som er minst berørt.

- Men det er ikke mulig å tømme bygget for personlige eiendeler og inventar før man har bedre oversikt. Det er foreløpig ikke forsvarlig å ta seg inn i leilighetene i oppgang C og D, uttaler politiet.

Borettslaget opplyser videre at de har leid inn vakthold fra Securitas som vil ta over for politiet, og at adgang kun blir gjort etter samtale med politiet.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">ENORME SKADER:</span> Deler av fasaden er totalt rasert i tillegg til de store skadene i taket på blokka. I tillegg er det store brann- og vannskader innvendig i de øverste etasjene.</span>
ENORME SKADER: Deler av fasaden er totalt rasert i tillegg til de store skadene i taket på blokka. I tillegg er det store brann- og vannskader innvendig i de øverste etasjene.
<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">BRANNRUIN: </span>En av de mest omfattende brannene i Drammen på flere år med tanke på materielle skader, er et faktum.</span>
BRANNRUIN: En av de mest omfattende brannene i Drammen på flere år med tanke på materielle skader, er et faktum.
Powered by Labrador CMS