Våpentrening trengs når man står ovenfor voldelige fiender.

Forfriskende!

NYTT PÅ KINO «Rettferdighetens Ryttere»: En mørk og humorbelagt hevnfilm med mye hjerte.

Publisert Sist oppdatert

FILMANMELDELSE:

Originaltittel: Retfærdighedens Ryttere

Sjanger: Action/Komedie/Drama

Regissør: Anders Thomas Jensen

Manus: Nikolaj Arcel & Anders Thomas Jensen

Medvirkende: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro,

Språk: Dansk

Sensur: 15 år

Spilletid: 1t. 56min.
Terningkast: FEM

FILM: Den Oscarvinnende regissøren Anders Thomas Jensen (Valgaften) har laget sin egen dramaturgiske mal i filmer som bl.a. «Adams epler», «Blinkende Lykter» og «De Grønne slakterne».

Her samler han sammen noen egenrådige, dysfunksjonelle outsidere, gir dem masse kjærlighet og putter dem i noen ekstreme situasjoner hvor vold fort blir løsningen. Den mørke humoren ligger alltid og lusker i bakgrunnen, og tidvis stikker den hodet frem. «Rettferdighetens Ryttere» følger også i den i det samme gjenkjennelige spor.

Mads Mikkelsen spiller den avstumpede og temperamentsfulle militær-befalet Markus. Han må hastig hjem fra et militæroppdrag til sin datter Mathilde (Andrea Heick Gadeberg), når kona tragisk omkommer i en togulykke. En togulykke som ikke virker så tilfeldig når matematiker Otto (Nikolaj Lie Kaas), en overlevende fra samme togulykke, setter i gang sine matematiske teorier som motsier tilfeldighetene ved ulykken.

Sammen med sine enda mer dysfunksjonelle venner, Emmenthaler (Nicolas Bro) og Lennart (Lars Brygmann), oppsøker de Markus med sin oppsiktsvekkende teori. Deretter starter ballen fort å rulle, og hevnlysten skaper fatale konsekvenser som eskalerer hurtig.

I PISTOLMUNNINGEN: Marcus (Mads Mikkelsen) møter motvilje når Ottos (Nikolaj Lie Kaas) teori blir prøvd ut.

Velregissert

«Rettferdighetens Ryttere» er en meget velregissert film, som tar sine karakterer på største alvor.

Foto er nydelig utført av filmfotograf Kasper Tuxen, som har et godt øye for detaljer. Bildene er ofte tett på karakterene som setter omgivelsene rundt ute av fokus. Det gir et ekstra filmatisk uttrykk som passer filmens miljø. Karakterene blir tålmodig men effektivt introdusert.

Skuespillet er storartet, spesielt de fem hovedkarakterene skinner i sitt samspill. Man kan se at de storkoser seg, og det velskrevne manuset gir en grobunn for skuespillerne til å utforske og utvikle sine karakterer. Lydbildet er godt og subtilt, med en dynamisk klipp som gir rom for sine velkomponerte bilder.

GJENNOMGANG AV TEORI: Rettferdighetens fire ryttere.

Samhold

Filmens store styrke er uten tvil samholdet blant persongalleriet og i perioder mangel på sådan. I bunnen er det mye hjerte, og den mørke humoren kapsler ofte inn alvoret som karakterene konstant streber med.

Skal man pirke på noe, kan det være at enkelte passasjer har litt lite framdrift og at enkelte bi-karakterer føles litt for overdrevne, selv i dette universet. Samtidig savner man muligens noen konsekvenser fra loven, som virker ikke-eksisterende med ett eneste unntak.

TRENGER LITT TRØST: Unge Andrea Heick Gadeberg imponerer som datteren til sin mektige meritterte motspiller Mads Mikkelsen.

Forfriskende

«Rettferdighetens Ryttere» er en udiskutabelt mektig film med et unikt og underholdende persongalleri.

Den er forfriskende i sitt uttrykk, og den mørke humoren muntrer tidvis opp en forholdsvis mørk og tung materie. Resultatet blir uansett meget severdig og ekstremt fornøyelig.

LES FLERE FILMANMELDELSER

Powered by Labrador CMS