Den amerikanske familien som arver en gård i Norge må kjempe en kamp på liv og død mot fjøsnissene som bor der. Gøy og gørr og latter for hele familien

There’s something in the barn: Norsk juleskrekk hele verden vil ha

Publisert Sist oppdatert

FILM: Filmen er erkenorsk, og handler om en amerikansk familie som arver en gård i Gudbrandsdalen. De to barna er litt skeptisk til å begynne med, men så begynner spenningen å stige, når fjøsnissen som holder til i fjøset lar familien få merke at han er der. Filmen har fått 92% score på Rottentomatoes, som er helt uvanlig for en film i genren horror-komedie. Men anmelderne melder at filmen treffer på alle punkter: Her flyter både blod og gørr og latter gjennom det hele.

Pappa i familien, Martin Starr, er et gledelig gjensyn for alle fans av komiserien Silicone Valley, hvor han spiller Gilfoyle, den flegmatiske datautvikleren som aldri smiler. Vi ser også blant andre Pørni-Henriette Steenstrup som lensmannen, eller lensdamen, og Calle Hellevang Larsen som fjøsnisse-ekspert.

Filmen har fått 12 års aldersgrense da den har «flere scener med uhyggelig stemning og blodige voldsskildringer». Men samtidig er de ikke er nærgående, og har et humoristisk uttrykk.

Alle anmelder-julehjertene gleder seg: «Dette kommer til å bli en klassiker for alle som vil ha litt mer skrekk i julefilmene sine. Skrekk og jul smelter sammen i dette vidunderlige julekaoset».

Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen Fantastic Fest i Austin i Texas. Regissør Magnus Martens forteller til Bergens Tidende at han skjønte der og da at de hadde en suksess. – Publikum jublet, og tok alle referansene, sier han, og opplyser at filmen er solgt «til hele verden».

Den første julen i Skomakergata: «En sikker kinosuksess»

Det skriver P3 Filmpolitiet. Dette er en familiefilm for nesten alle – den har fått seks års aldersgrense på grunn av noen dramatiske scener som kan bli litt for voldsomme for de aller minste. Men utover det meldes det om kos og hygge, i tillegg til en god del spenning.

Det er den første julen etter andre verdenskrig, og alle hjerter gleder seg. Unntatt to. Den ene er ni år gamle Stine (Kaya Ekerholt McCurley), som rømmer fra Gråberget pikeskole og internat. Den andre er skomaker Andersen (Kåre Conradi), som er en skikkelig surpomp, som ikke engang vil møte kundene sine – han tar imot skoene gjennom en luke i døren. Nettopp i butikken hans er det Stine søker tilflukt fra de som vil fange henne.

Gjennom filmen får vi vite både hvorfor hun er på rømmen, og hvorfor skomaker Andersen ble en sånn vriompeis. Og vi kan allerede gjette at det kommer til å gå riktig bra for begge.

Journey to Bethlehem: Jule-evangeliet med humor, sang og dans

Det er helt umulig å spoile noe her – alle vet hva som hender. Maria møter Josef, og etter en stund venter de barn – etter at en engel har vært på besøk. Og så må de lete etter et sted å føde barnet. Alle kjente elementer er på plass: Her er tre vise menn som følger en stjerne, og en kong Herodes som ikke liker tanken på at en ny konge skal bli født i hans kongedømme. Så Maria og Josef må flykte.

Det helt nye i denne filmen er at historien fortelles med humor. Her er julesanger og mange nye popsanger, og fengende dansescener. En anmelder på Rottentomatoes skriver: «Du sitter og humrer og ler gjennom hele filmen. Denne filmens skjebne er at den kommer til å bli en julefilm-klassiker».

Sult2020: «Kan bli Norges neste Oscar-kandidat»

Dette er en filmatisering av boken Sult av Knut Hamsun, som kom ut i 1890. Den vakte stor oppsikt den gangen, og boken regnes fortsatt som noe av det mest epokegjørende som er skrevet i Norge.

Den handler om en fattig forfatter som går rundt i gatene i Christiania og sulter. Sult har vært satt opp som teater flere ganger, og er også filmatisert tidligere, uten de aller største hurra-ropene.

Denne gangen kan det imidlertid se ut som om filmen treffer blink, og Byen vår Lillestrøm skriver: «Sjelden har jeg sett en så bra norskprodusert film. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette må bli Norges bidrag til neste Oscar-utdeling».

Filmen har allerede vunnet en rekke internasjonale priser.

Powered by Labrador CMS