«Fedrelandet»

Ukens kinopremierer: En definitiv Må-se-på-kino-film!

Publisert

FILM: Den norske filmskaperen Margareth Olin har laget det hun mener er sin viktigste film noensinne. Det er en kjærlighetserklæring til den norske naturen, og til sin egen far. Hun går i farens fotspor i fire årstider, og filmer naturen på en måte som kanskje aldri har vært gjort før.

Mottakelsene er ingenting annet enn strålende. Filmen hadde premiere på den danske filmfestivalen CPH:DOX i København i mars i år. Der lot et internasjonalt kritikerkorps seg imponere. Kritikerne er samstemte: Spektakulært. Storslagent. Noe av det mest visuelt imponerende vi har sett. Mektig og majestetisk. Den vakreste naturen som finnes. Stavanger Aftenblad oppsummerer: Vi har en nasjonalsang. Nå har vi fått en nasjonalfilm.

Når vi har fått en nasjonalfilm, bør vel dette være en film vi alle bør få med oss. På det store lerretet.

Med seg som produsenter har Olin Liv Ullmann og Wim Wenders.

Equalizer 3: Klassisk Denzel Washington

Her er det mye ugly vold og drap i traileren, men så skal vi være på lag med the good guy, Denzel, så anmeldere mener at da må det være såpass. Dette er historie nr. tre om den pensjonerte stats-drapsmannen Robert McCall. Som pensjonist finner han et nytt hjem blant varmhjertete mennesker i Sør-Italia. Og så oppdager han at hans nye venner er most under hælen på den lokale mafia-familien, som er noen skikkelige badguys. Da våkner instinktene til live igjen hos pensjonerte Robert, som går all in for å redde de uskyldige. Og tar kampen opp mot mafiaen – helt egenhendig.

Noen antyder at slutten kan tyde på at dette er den siste i trilogien, mens andre mener at det er et håp i hengende snøre for at det kan komme en fjerde. Og det understrekes at om du aldri har hørt om the Equalizer før, så gjør det ingenting. Nummer tre står fjellstøtt på helt egne ben.

Doggy style: Grov men herlig komedie – for voksne

Det høres ut som en barnefilm, og bildene kan se sånn ut, for her handler det om søte hunder med menneskestemmer. Men denne filmen har definitivt en voksen målgruppe. Det er folkene bak 21 Jump Street og Ted som står bak denne også, og da vet en at det er duket for en del saftige kommentarer – og her med noen overtoner innom sexprat. Ikke undertoner, altså, men rett på, står det i beskrivelsen.

Will Ferrel gir stemme til den litt rufsete, trofaste terrieren Reggie, som elsker sin helt ubrukelige og forfyllete eier Doug. Doug gjør alt han kan for å bli kvitt Reggie, mens troskyldige Reggie tror det er en lek. Til han en dag blir dumpet midt i New York City.

Her blir han kjent med andre løshunder, med en boston terrier (Jamie Foxx) i spissen. De overbeviser Reggie om at han faktisk er dumpet og hjemløs. Reggie bestemmer seg for å finne veien hjem igjen – for å lage skikkelig drama for sin svikefulle tidligere eier. Og den nye vennegjengen er med.

Paris i mitt hjerte: Feel-good fransk med 100% top score

Denne filmen handler om Madeleine, som er 92 år, men fortsatt en utrolig flott og sjarmerende dame. Hun bestiller en taxi en dag, og får som sjåfør den desillusjonerte Charles. Underveis begynner Madeleine å fortelle om sitt eventyrlige liv, og filmen gir tilbakeblikk til hendelsene. Turen blir lengre og lengre, og et gryende vennskap er i ferd med å utvikle seg.

Anmeldere på Rotten Tomatos har gitt filmen 100% score, som nesten bare gis til klassikere. Mer uvanlig er at også publikum har gitt filmen 100%. Det viser at her er det kun én mening som gjelder: Dette er en fantastisk god film.

Reality: Truere story enn noen gang før

I filmen Reality får den 25 år gamle sikkerhetsagenten Reality plutselig FBI på døren. Filmen er en klaustrofobisk gjengivelse av hvordan det livet hun kjente tok slutt da det ringte på døren. Produsentene opplyser at filmen er et kammerspill hvor det meste utspiller seg i hennes bolig. Den beskriver de timene FBI går gjennom huset hennes, og hun blir utspurt underveis. Manuset for filmen er intet mindre enn en direkte avskrift av lydopptakene fra den faktiske husundersøkelsen FBI gjennomførte.

Og så er det store spørsmålet: Er Reality en landsforræder, eller er hun en heltinne? Hun har faktisk lekket noe. Det skal ha vært opplysninger som knyttet russiske datahackere til Donald Trumps valg-apparat. Hun mente at befolkningen burde bli opplyst om at de ble ført bak lyset.

Reality ble dømt, men slapp så vidt unna livstidsdom for landsforræderi – hun tilsto, og fikk fem år i fengsel. Kritikerne skriver at dette er en film som vil få magen til å vrenge seg. Altså spennende, medrivende og opprørende.

Powered by Labrador CMS