NIGHT SWIM: Stort hus med basseng i hagen i en koselig forstad er selve begrepet på trygghet og lykke – til det viser seg at det er noen utrolig skumle ting under overflaten – i bassenget.

Ukens kinopremierer

Publisert

Night swim: Her er det spøkelser i bassenget

Familien Waller er en vanlig amerikansk familie med mor og far og to barn, som endelig kjøper seg drømmen: Et koselig hus i forstedene, med svømmebasseng i hagen.

Her er bare problemet at det bor noe skummelt i bassenget, som etter hvert som tiden skrider frem, skremmer vannet av alle – bokstavelig talt. Noen anmeldere sier at den starter som en klassisk topp skrekk-thriller, hvor seerne hopper i stolen rett som det er. Men så tar det litt av, og den går i alle retninger og tar med en rekke andre skrekk-effekter enn bare det skumle som befinner seg under overflaten i bassenget.

Det kan jo høres litt vel kritisk ut, for filmskaperne måtte vel utvide temaet litt her; hadde det bare vært et spøkelse i bassenget, så hadde det blitt ett bad og aldri mer, og filmen hadde vært over etter fem minutter.

New York Times er positiv, og skriver at filmen har en del av de samme kvaliteter som den første Haisommer-filmen, som fikk mange til å hoppe over badingen den sommeren. Denne filmen kan få basseng-eiere til å selge alt og flytte, og de som ikke har basseng, kan ende opp med vannskrekk. Og det lover jo godt. De skriver at timingen februar er perfekt – da har en noen måneder frem til badesesong til å komme seg over skrekken.

May December: Oscar-nominert psyko-drama

Natalie Portman og Julianne Moore spiller mot hverandre i denne filmen som er basert på en virkelig historie. Gracie (Moore) er 56 år. Hennes mann Joe er 33. Deres to tvillinger er ferdig på high-school og på vei til college. Litt ung pappa? Spol tyve år bakover: Gracie var læreren som innledet et forhold til den 13 år gamle eleven sin, ble satt i fengsel mens hun var gravid, kom ut igjen med tvillinger og giftet seg med Joe. Antageligvis noen år senere, da.

Spol frem igjen: Et filmselskap skal lage film om den usedvanlige kjærlighetshistorien, når de har vært gift i tyve år. Den kjente skuespillerinnen Elisabeth (Portman) skal spille Gracie, og hun kommer hjem til dem for å lære dem å kjenne, for rollen sin. Hun stiller en rekke spørsmål som gjør at den trygge hverdagen begynner å rakne i sømmene. Det starter med at vi «holder med» Elisabeth som stiller de kritiske spørsmålene til Gracie, for det hun gjorde mot den unge gutten tyve år tidligere. Men underveis endrer stemningen seg – og kanskje skuespilleren har en helt annen og mer opprivende agenda.

Anmelderne er begeistret – filmen er nominert til Oscar for beste originalmanus. Portman vant Oscar for rollen sin i Black Swan, og det lyder nå som at hun i denne filmen er helt på høyde med sin tidligere topp-prestasjon. Julianne Moore har en Oscar for rollen i Still Alice, og har ytterligere fire nominasjoner. Så her er det to topp skuespillere som setter hverandre i stevne.

Bastarden: Dansk western møter kostymedrama

Mads Mikkelsen spiller en fattig, tidligere kaptein i 1775 som vil skaffe seg heder og ære ved å bli den første til å gjøre om den ville og uberørte jyske hedemarken til dyrket jord. Han håper at danskekongen vil belønne ham med en tittel for innsatsen, og går på med pågangsmot – i en ødemark ingen før ham har prøvd å temme.

Så viser det seg at denne øde marken ligger under interesseområdet til en grusom lokal adelsmann, som mener at området er hans. Det blir en maktkamp mellom de to, og kapteinen får hjelp av et ektepar som har unnsluppet adelsmannen.

Filmen får nesten hundre prosent score på Rotten Tomatoes, av både anmeldere og publikum. Også danske anmeldere er begeistret – nesten naturlig nok, men her er det ingen tvil: «Vanvittig medrivende drama», «Feiende flott og sterkt underholdende». Filmen er en slags ny frontier-vill vest-erobring som møter kostymedrama i de luksuriøse omgivelsene til adelsmannen.

Adelsmannen er en brutal sadist, og filmen har en del sterke voldsscener, og får derfor 15 års aldersgrense.

Powered by Labrador CMS