Mads er på date i spillet World of Warcraft, med avataren sin Ibelin. Som Ibelin fikk Mads venner over hele verden.

Ukens kinopremierer

Publisert Sist oppdatert

Ibelin: Ekte vennskap og kjærlighet i gaming

Frem til den dagen han døde, 25 år gammel, var norske Mads Steen en gamer med venner og innflytelse over hele verden. Mads var også født med en muskelsykdom som både han og foreldrene visste ville ta livet av ham på et tidspunkt. I det virkelige liv ble han mer og mer avhengig av rullestol og hjelpemidler, mens i den virtuelle verden var han en helt for mange – i spillet World of Warcraft, med avataren Ibelin.

Den delen av livet til Mads var helt ukjent for foreldrene hans. De sørget over at han ikke fikk oppleve alt som er helt normalt for andre ungdommer å få oppleve - vennskap, kjærlighet, spenning, utvikling, utfordring. Etter at Mads var død, begynte foreldrene å få meldinger fra hele verden, fra mennesker som hadde hatt et nært forhold til Mads, som fortalte at Mads hadde betydd så mye for dem. De oppdaget at han hadde fått oppleve alt det – i fullt monn.

Dokumentarskaperen Benjamin Rees har satt sammen foreldrenes home-video klipp, med Mads’ egne klipp fra World of Warcraft, og resultatet har blitt en dokumentar som har fått topp score i alle verdensdeler. Rotten Tomatoes gir filmen en strøken 100% score – som er svært sjelden kost.

Filmen er både rørende og kraftfull. Sitater fra en rekke anmeldelser er «Enestående, genial, en dokumentar i verdensklasse». Variety skriver: «A moving masterpiece». Kortversjonen er at denne filmen viser de som ikke visste det fra før, at virtuelle vennskap kan være like ekte som «analoge» vennskap.

Når befrielsen kommer: Dansk flyktningedrama fra virkeligheten

Året er 1945, og tiden er månedene før krigen er over. Tusener av tyske flyktninger strømmer ut av Tyskland. De strømmer blant annet til Danmark, hvor okkupasjonsmakten forlanger at de blir ivaretatt av lokale dansker.

Dette er en bit av krighistorien fra andre verdenskrig som er ganske ukjent for nordmenn – at tyskere flyktet fra hjemlandet i krigens siste måneder, mens russiske styrker var på innmarsj.

Filmen beskriver konflikten mellom motstandsbevegelsen, som har et intenst hat mot tyskerne, og sivile dansker, som prøver å vise medmenneskelighet og omtanke for de sivile flyktningene. Det som utspiller seg omtales som en svart plett i danskenes historie, hvor medlidenhet forsvant og ble erstattet av grusomme hevnhandlinger. De tyske flyktningene ble sett på som ansvarlige for alt som den tyske krigsmakten hadde gjort mot de okkuperte danskene. Resultatet ble nattsvart – mer enn 17.000 tyske flyktninger døde.

 

Powered by Labrador CMS