Ingen kvinner i nød: Nå er bybruas stolthet berget ned i sikkerhet

Det har vært på randen av oppstandelse rundt de to skulpturenes skjebne i forbindelse med rivingsprosessen, men nå er de i trygg forvaring inntil de skal pryde den nye bybrua i 2025.

Publisert Sist oppdatert

SENTRUM: Kommunen melder onsdag at skulpturene av de to kvinnene nå er fjernet, puttet i kasser og fraktet bort.

- Alt gikk veldig fint. Det må gjøres ordentlig, så det tok litt tid å få dem ned. Men nå ligger damene trygt i embalerte kasser, sier Bjørn Tore Hansen, kunstformer for Kristiania Kunst- & Metalstøberi.

Etter forsiktig å ha saget av boltene som var festet i fundamentene, ble damene stroppet fast i flatstropper og en kran løftet dem av fundamentene og ned i store kasser mandag ettermiddag. De neste årene skal de få hvile seg blant isoporkuler i kassene, før de kommer på plass igjen når den nye bybrua er ferdig.

400 kilo

Det er kunstner Nic Schiøll som er kunstneren bak skulpturene av de to damene på brua. Navnene er på dem er Sjøen og By og land, og bronsestatuene ble laget i 1952. De to er omtrent 2,50 meter høye og veier omtrent 400 kilo.

Det var Kristiania Kunst- & Metalstøberi som støpte statuene i sin tid, og deretter monterte dem på bruenden. Mandag var Bjørn Tore Hansen, kunstformer for Kristiania Kunst- & Metalstøberi og fjerde generasjon i familiebedriften, altså på plass for å bistå i arbeidet med å få statuene trygt ned.

SOVER TRYGT: Her skal statuen få noen års pust i bakken etter 70 års tjeneste på bruenden.
SOVER TRYGT: Her skal statuen få noen års pust i bakken etter 70 års tjeneste på bruenden.
Powered by Labrador CMS