Politiet varsler utvidet siktelse:
- Mange har blitt skutt etter og følt livsfrykt

Det er mange fornærmede i tillegg til de drepte og skadde på Kongsberg, ifølge politiet.

Publisert Sist oppdatert

KONGSBERG: Det kom frem under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Drapene ble begått både utendørs og innendørs. Han har blant annet tatt seg inn på private adresser. I tillegg ble det skutt med pil og bue mot folk i det offentlig rom.

Det er ifølge politiet mange personer som er skutt etter, og ikke truffet, men som har følt livsfrykt.

Siktelsen vil ifølge politiet utvidet til å omfatte alle disse, som har status som fornærmet i saken. Foreløpig er Espen Andersen Bråthen kun siktet for de fem drapene, men også bli siktet for flere drapsforsøk.

Tre ulike våpen ble brukt

- Detaljer rundt drapsvåpnene og hvordan de fem personene ble drept, må vente. Politiet avhører fortsatt vitner, og vi ønsker ikke å påvirke deres forklaringer nå, sa politiinspektør Per Thomas Omholt.

Det er ifølge politiet snakk om tre ulike våpen inkludert pil og bue, men det skal ikke være snakk om skytevåpen.

- Etterforskingen har styrket hans forklaring, det vil si at hans forklaring stemmer med vitner og andre bevis, sa Omholt.

Hypotese om sykdom er styrket

Massedrapssiktede Espen Andersen Bråthen ble torsdag innlagt på en lukket helseinstitusjon som følge av hans helsesituasjon.

Han vil i tillegg bli underlagt fullstendig judisiell observasjon for å avklare om han var tilregnelig eller ikke på handlingstidspunktet.

Ifølge politiet jobber de utifra mange hypoteser med tanke på motiv, som inkluderer både jihad, sykdom, provokasjon, hevn og sinne.

Ifølge politiet er hypotesen om at hendelsen har sin bakgrunn i sykdom, den som er mest styrket. De holder imidlertid mulighetene åpne for at andre hypoteser igjen kan bli mer aktuelle.

- Hvorvidt terror-paragrafen kommer til anvendelse er for tidlig å si, og han er derfor ikke siktet for dette foreløpig, uttalte politiet på spørsmål om dette.

Den kan blant annet komme til anvendelse i tilfeller hvor det blir spredd stor frykt i samfunnet.

- Ikke impulshandling

Politiet opplyste også at foreløpige avhør ikke tyder på at drapene var en impulshandling, men at det er noe gjerningsmannen har tenkt på å gjennomføre på forhånd. Samtidig er det ingen informasjon som tilsier at han har planlagt drapene over tid.

Det er gjennomført flere avhør av fornærmede. Det er også gjennomført over 50 vitneavhør. I tillegg er det gjennomført avhør i form av rundspørring av en rekke personer.

Politiet ønsker kontakt med vitner som har hatt kontakt med den siktede eller har annen informasjon rundt han de siste årene på tipstelefon 476 96 400.

Politiet vil foreløpig ikke offentiggjøre navnene på de drepte, men varsler at dette trolig blir gjort om ikke lenge.

Powered by Labrador CMS