TILBAKE I HJEMBYEN: Her fra Marienlyst Stadion mellom Strømsgodset og Bodø/Glimt i november.
TILBAKE I HJEMBYEN: Her fra Marienlyst Stadion mellom Strømsgodset og Bodø/Glimt i november.

Kulturrådet kjøper inn boka om Amahl Pellegrino

Fjorårets toppscorer i eliteserien forteller åpent om oppveksten i Drammen og kampen for et liv som fotballspiller. Nå blir boka tilgjengelig i alle bibliotek i hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Amahl Pellegrino - Fotballproff mot alle odds

Forlag: Sitamoja AS

Utgivelsesdato: 14. november 2022

Forfatter: Karianne Braathen

Redaktør: Øyvind Steen Jensen

Manuskonsulent: Ayse Koca

Format: Innbundet

Sideantall: 160

Produksjon: Artko AS

DRAMMEN: Boken «Fotballproff mot alle odds» ble lansert i november, og forteller historien om toppscoreren ingen ville ha.

Boka har siden fått mye medieomtale i hele Norge. Avisa Nordland ga den terningkast seks. På Amahls gamle skole, Brandengen i Drammen, havnet boka på timeplanen før jul.

Nå som den kjøpes inn av Kulturrådet, blir den tilgjengelig for hele bibliotek-Norge, også for 200 skolebiblioteker.

− Dette er viktig for at historien skal nå frem til leserne. Dette åpner døra for Amahl-boka inn til i de rommene som er aller viktigst for oss, nemlig barn og unge, også de som vanligvis ikke leser så mange bøker. Vi er vanvittig glade, sier forlagssjef Stian Johansen i Sitamoja Forlag.

For det lille forlaget betyr det mye at Kulturrådet kjøper inn boka.

− Vi er utrolig stolte. Ved å kjøpe inn boka anerkjenner Kulturrådet at denne boka er viktig og at den har litterær kvalitet. At vårt lille forlag oppnår den anerkjennelsen for vår aller første utgivelse, gir oss ekstra motivasjon på veien videre, sier Johansen.

Lokal forfatter: - Utrolig givende

Boka om Amahl Pellegrino er ført i pennen av forfatter, journalist og tidligere redaktør Karianne Braathen fra Drammen.

Det siste året har de to har hatt mange lange samtaler om fotball og livet. I tillegg har Braathen intervjuet mer enn 20 andre mennesker som har påvirket livet til Amahl, fra barndommen til toppscorer-tilværelsen på Glimt. Med på laget som manuskonsulent finner vi en annen drammenser, nemlig forfatter og lærer, Ayse Koca. I tillegg er det Amahls gamle lagleder, Helle Fretheim, som fikk produksjonsjobben. Hun er grafiker og arbeider med produksjon av bøker og magasiner, og ble et helt naturlig valg.

– Denne boka er laget med kjærlighet i alle ledd. Helle har styrt prosessen med samme stødige og tydelige hånd som hun styrte ungdomsfotballen i Glassverket. Ayse har vært en viktig rådgiver og et korrektiv for oss, dramaturgisk, språklig og innholdsmessig. Amahls historie fortelles best ved hjelp av folk som kjenner byen og den verdenen Amahl kommer fra, sier forfatter Karianne Braathen.

- Det har vært en utrolig givende jobb. Med sin åpenhet har Amahl åpna nye dører til fotballen og til byen min for meg, sier Braathen (bildet).

FORFATTER: Karianne Braathen fra Drammen. Den tidligere journalisten og redaktøren er glad i både Drammen og fotball. Hun holder med Godset, men har sett minst like mye på Bodø/Glimt det siste året.
FORFATTER: Karianne Braathen fra Drammen. Den tidligere journalisten og redaktøren er glad i både Drammen og fotball. Hun holder med Godset, men har sett minst like mye på Bodø/Glimt det siste året.

En kronglete reise

Amahl «Pelle» Pellegrino er en av de mestscorende fotballspillerne i norsk toppfotball.

Det er en ærlig bok, rett fra hjertet til Amahl om å vokse opp i norsk fattigdom, om å mislykkes, om å være en del av et helt unikt fellesskap og om betydningen av tillit og kjærlighet for å lykkes.

12. desember ble det klart at toppscoreren i Eliteserien, Amahl Pellegrino, har signert ny kontrakt med Bodø/Glimt. Det blir to nye år for de gule i nord. Drammenseren har hatt noen gode år nå. Men sånn har det slett ikke alltid vært. «Pelle» har vært nær ved å gi opp fotballdrømmen mange ganger.

– Jeg hadde aldri kommet dit jeg er i dag uten alle de fine folka fra breddefotballen. Det er også grunnen til at jeg forteller min historie nå. Den handler om noe mye viktigere enn meg. Den handler om den veien norsk fotball går, siteres Amahl Pellegrino på i en pressemelding.

Slik beskriver forfatter Karianne Braathen historien Pellegrino forteller i boka:

«Amahl forteller åpent om sitt problemfylte forhold til skole. Om å vokse opp i fattigdom. Og om sin beundring for mora Sarah, som ga alt hun hadde, og litt til, for de fire sønnene sine. Men mest av alt er boka en hyllest til fotballen. De tette taklingene på Busser’n, den lille bussholdeplassen på Hedensrud, og de lange sommerkveldene på banen på Åskollen er skildret med stor kjærlighet. Og Amahls barske møte med toppfotballen er fortalt med stor åpenhet: Hvordan han fikk voksenopplæringen sin i Bærum av Morten Tandberg før han havnet i kulda i Lillestrøm. Det tøffe møtet med trener Vegard Hansen i MIF før det løsnet. Og den påfølgende nedturen i Godset under Henrik Pedersen. I Kristiansund, derimot, løsnet det omsider for ham i den øverste divisjonen.»

Powered by Labrador CMS