
Ligger an til rekordår for norske epler
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
NORGE: Det melder opplysningskontoret for Frukt og Grønt i en pressemelding.
– Vi kan få så mye som 12 000 tonn epler i år, og så lenge jeg har vært i bransjen de siste 14 årene har vi ikke vært i nærheten av det, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i GPS og fortsetter:
– Årsaken til de store mengdene i år er at det har vært betydelig nyplanting de siste årene, spesielt på Østlandet. Nå er mange av disse trærne i full produksjon. Så lenge vi unngår store skader fra hagl eller rognebærmøll, ser sesongen svært lovende ut.
De første norske eplene kommer vanligvis i butikk i slutten av august eller starten av september.
Kan gi friske norske epler til godt over nyttår
De siste årene har eplesesongen i Norge blitt betydelig forlenget. Årsaken er at de store fruktlagrene har tatt i bruk ULO-lagring (Ultra Low Oxygen), en teknologi som senker oksygennivået, øker luftfuktigheten og holder temperaturen lav. Dette bremser modningsprosessen og gjør at eplene holder seg friske, sprø og smakfulle i flere måneder etter innhøsting.
Dermed kan norske epler lagres og selges helt fram til lageret er tomt – ofte langt inn i det nye året.
– En god eplesesong kan med andre ord gi oss tilgang til friske norske epler til godt over nyttår, forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Tradisjonelt har eplesesongen sluttet i november, men med ULO-lagring er det nå mulig å finne norske epler i butikkene helt fram til mars–april.
– De norske eplene er søte, sprø og saftige, de lukter godt og er perfekt som et sunt mellommåltid når du er på farta. Og hva er vel enklere enn å legge et eple i sekken til barna som skal på skolen eller barnehagen, avslutter Sagen.