Fire stolte mottakere av årets Gjærmedalje flankerer Idrettspresident Arnstein Andersen i midten: F.v: Lars Einar Hoel, Kai Olaussen, Mette Bull Kristiansen og Kjersti Liarena.

Medaljedryss over øl-vennene

Verdens største bryggeri-supporterklubb, Drammensølets Venner, med sine mange underavdelinger, vet å sette pris på den innsatsen de frivillige gjør. En gang i året regner det medaljer over de iherdige.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Alle som driver innenfor det frivillige vet at det ikke alltid er like lett å få folk til å sitte i styre og stell. Å fylle opp med ledere, sekretærer og kasserere og resten, kan være like spennende hvert år – kommer vi i mål, eller står vi helt uten?

Drammensølets Venner (DØV) har ikke noen av disse problemene. For den foreningen har funnet løsningen: De verdsetter fotfolket som gjør alle aktivitetene mulig, og de viser det. En gang i året regner det anerkjennelse over hverdagsheltene. Ja, ikke alle, da, selvsagt, men de som har utmerket seg mest siste år, med å være et arbeidsjern. De kan bli tildelt en veldig høyverdig medalje.

Gjær-medaljen

Medalje-regimet til DØV står ikke tilbake for noe – hele 18 ulike medaljer utgjør stammen i utvalget. Her henger for eksempel Misjonsmedaljen høyt: den tildeles medlemmer som har oppfylt Misjonsbefalingen, altså har bidratt til at utenbys øl-nytere akter og ærer Aass-ølet.

Stoppenåla er medaljen som kun ungdom under 20 kan få: Når de i festlig omgang med øl viser måtehold og stopper å drikke i tide. Aksjonsmedaljer har blitt tildelt de som deltok i aksjoner for å få Aass-ølet inn på restauranter i Oslo. Kulturmedaljen gis til de som best har bidratt til å fremme foreningens motto: Øl er kultur.

Høyest av dem alle henger likevel Gjær-medaljen. Gjær er den ingrediensen vann og korn er helt avhengig av for å bli til noe helt annet – nemlig øl. Like viktig er innsatsen til de som kler ulike verv i DØV, for å skape verdens beste øllevenneforening.

Heder og ære til Årets Storknuser Arild Myrbråten, Årets Skytterkonge Kjersti Llarena og Britt Næsse Andersen, som stakk av med Årets Dyrevernspris

Og de driver idrett

Medaljene deles ut i første halvdel av mai, på det som kalles Idrettspresidentens dag. Ja, for øl-vennene driver også med idrett. Laget setter hverandre i stevne i tre idrettsgrener – leirdueskyting, bowling og sportsfiske. For en lang rekke idrettsutøvere skal det også regne medaljer denne dagen.

I bunn av alle æresbevisningene ligger en helt umiskjennelig humor, for her er det glad-overdrivelse som gjelder. I tillegg til medaljene premieres det med digre vandrepokaler og de aller høyeste titler. Her handler det ikke om å bli best – blant skytterne er det for eksempel den som forbedrer sitt eget snitt mest, som får utmerkelsen Konge. Her har kjønn ingen verdens ting å si – årets Skytterkonge er Kjersti Llarena.

Og for at alle skal få muligheten til å gå hjem med høyt hevet hode, finnes også Årets Dyrevernspris. Den går til den som gjennom året har gjort aller størst innsats for å skjerme de søte små duene fra å bli truffet.

To høyt titulerte og medaljerte damer, de synlige bevis for lang og tro tjeneste for Aass-ølets fremme: Nåværende Skydebas Bente Jahrsengene (t.v.) og tidligere Skydebas, Malteser Emerita Britt Næsse Andersen.

Sosialt og godt samhold

Lederen for laget med det klingende navnet Skydeselskabet Krut & Porcelain, er Bente Jahrsengene. Det vil si – hun er Skydebas.

- En leder for laget er vel veldig god til å skyte?

- Nei, jeg er veldig dårlig til å skyte, svarer Bente helt alvorlig, og ser ut som om hun vil at vi skal tro på det. – I Krut & Porcelain er det plass til alle, med alle nivåer av ferdigheter. Dette er først og fremst gøy, og vi har det veldig festlig sammen.

Leirdueskyting i DØV er en vinteridrett – det skytes ca. åtte søndager fra januar og ut april. Medlemmene kalles porcelainsknusere – et navn som etter sigende stammer fra gode, gamle dager, hvor det skal ha blitt skutt ned porselenstallerkener. Den som har truffet flest leirduer gjennom sesongen, er Storknuseren.

- Hvordan blir en medlem – må en være erfaren skytter og ha eget våpen?

- Nei, langt ifra. De som vil bli porcelainsknusere må først gå i lære, og da får de låne våpen, for det er jo viktig å prøve seg litt og se om dette er noe de vil fortsette med. Og så må de søkende sjelene legge seg i trening. De må sørge for kaffe og varme pølser, og gjerne smiske og bake kaker i tillegg. Det er større sjans for skikkelig dårlige skyttere å bli opptatt, for vi som er med fra før vil jo helst ikke bli satt i skyggen av nye, treffsikre medlemmer, sier Bente med glimt i øyet.

Kula året rundt

Idrettspresident Arnstein Andersen er Viceformand i Drammensølets Venner – et svært høyt verv. Idrettspresidenten er den som deler ut utmerkelsene for alle aktivitetene.

- Det er veldig viktig for oss å vise at vi verdsetter den innsatsen medlemmer gjør gjennom året i de ulike styrene. Uten dem hadde det ikke gått, sier Arnstein.

Han er også leder for bowlinglaget Kula – der med tittelen Sjefskula. De andre i styret heter Styrekule og første- og andrekjegle. Bowlinglaget trener annenhver fredag kveld fra september til mai.

Terskelen for å bli med er nesten flatere enn en bowlingbane:

- Her er kravet at man skal kunne finne frem til riktig bane, og sende kula i retning av kjeglene, sier Sjefskule Arnstein. - Bowlingen er åpen for gjestespillere, mens betalende medlemmer av DØV også kan delta i seriespillet, som går gjennom hele sesongen. Her er det like demokratisk som i skytterlaget – man kan gjøre en innsats for å bli best, og en kan gå inn for å for å bli bedre enn en var året før, sier han.

Medaljer hjelper

Det er tydelig at DØV har knekket «få folk til å sitte i styre og stell»-koden, og at anerkjennelse er en sterk motivasjonsfaktor. For denne dagen viser medlemmene seg frem, medaljekledd så det funkler og klinger – og de er mange. Tidligere Gjær-medaljevinnere får hvert år en ny stjerne som skal syes på båndet, og hvert fjerde år er den av gull. Tullegull, selvsagt, men skinnende likevel, og svært attraktiv.

Gjærmedaljen ble i år tildelt fire engasjerte medlemmer som har gjort bemerkelsesverdig innsats i underavdelingene Den Gyldne Kork og Den Drafnensiske Bayer Loge, i tillegg til idrettslagene.

Powered by Labrador CMS